sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 06 Eylül 2021

Afgan Yönetmen Sahraa Karimi, Kabil'den Uçuşunu Uzun Metraj Filme Dönüştürecek!

Birkaç hafta önce Taliban'dan kıl payı kurtularak Avrupa'ya giden Afgan yönetmen Sahraa Karimi, dramatik hikayesini uzun metrajlı bir filme dönüştürmeye hazırlanıyor.

Flight from Kabul (Kabil'den Uçuş) adlı film, yönetmenin bu süreçte yaşadığı 40 saatin izini sürecek. Taliban, Afganistan'ın başkentini işgal ettiğinde, Karimi nihayet ailesiyle birlikte kaçmayı başararak önce İstanbul'a ve son olarak da Ukrayna'daki Kiev'e gitmişti.

The Hollywood Reporter'a açıklamalarda bulunan Sahraa Karimi, "Dünyaya normal bir gün olduğunu, her şeyin normal olduğunu göstermek istiyorum. Ve sonra hepsi biranda çöktü.” dedi. Karimi yaşadığı süreçle ilgili, "Haberlerde, insanlar sadece kalabalığın büyük hikayesini gördüler. Ama o 40 saat içinde çok bireysel hikayeler vardı, bizzat gördüğüm, yaşadığım hikayeler.” açıklamasını yaptı.

Karimi, ilk uzun metrajlı filmi "Hava, Maryam, Ayesha"nın yapımcısı Katayoon Shahabi'nin ve Slovak Film'in yapımcısı ve başkanı Wanda Adamik Hrycova ile birlikte Flight from Kabil'in yapımcılığını üstleneceğini söyledi. Hrycova, Karimi'yi Afganistan'dan çıkarmada ve Ukrayna'ya güvenli geçişi sağlamada kilit rol oynadı. Karimi, Slovakya'da sinema okudu ve Slovak vatandaşlığına sahip.


Sahraa Karimi & Sahra Mani / Venedik Film Festivali

Afgan Film Organizasyonu'nun ilk kadın başkanı olan Sahraa Karimi; uluslararası film camiasının hâlâ Taliban rejimi altında yaşayan sanatçıların içinde bulunduğu kötü durumun farkındalığında oynayabileceği rolü tartışan bir panel için Cumartesi günü Venedik'teydi. Ona Afgan yönetmen Sahra Mani eşlik etti. Karimi, uluslararası film camiasına sesleri olmaları için çağrıda bulundu.

Yönetmen, kaçışının bir bölümünü sosyal medyada canlı yayınlayarak belgelemişti. “Zordu ve o zamanı hatırlamak benim için hala zor” ifadelerini kullanan Karimi film kararını, “Ama geçen hafta oturdum ve aynada kendime baktım. 'Sahra tüm hayatın boyunca üzülecek misin?' dedim. Gerçek bu: sende bu travma var ve bu travmayı en azından bir süreliğine unutmanın tek yolu, onu yazmak ve filme dönüştürmektir." şeklinde verdiğini açıkladı.