sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Röportaj 29 Mayıs 2020

Jetizz Kargo Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı SinemaPort'a Konuştu

Korona süreci kargo şirketlerini de dönüştürdü Aras Holding, Türkiye’de bir ilki, yeni nesil hızlı teslimat modeli Jetizz’i hayata geçirdi. Koronavirüs süreciyle birlikte önem kazanan hızlı kargo teslimatlarında Jetizz, hızlı kargonun yanı sıra aynı gün kargo teslimatında yeni nesil teknolojiler kullanarak firmaların ürünlerini saatler içerisinde teslim ediyor. Jetizz’i tercih eden kurumsal firmalar, kargolarını müşterilerine gün içerisinde istedikleri saat diliminde teslim ettirebilecekleri gibi alıcılar da teslim saatlerini değiştirebilme olanağına sahip oluyor.


Çetin Otçeken Jetizz Genel Müdürü Cevapları Hızlı teslimat modeliyle başlatılan akşam ve haftasonu teslimatları satış oranlarını etkiledi mi?  Pandemi süreci ile birlikte internet üzerinden alış verişlerin artması ve evden çalışma şekline geçilmesi ile birlikte tüm özel hizmetlerimizde artış oldu. Gün içi ve hızlı teslimat hizmetlerimize talep arttı.Sokağa çıkma yasağına rağmen Pazar günleri dahil haftanın yedi günü saat 23:00’e kadar hizmet vererek bizi tercih edenlerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. 
Kargo elemanının isim ve bilgilerinin müşteri tarafından teslimat öncesinde online görülebilmesinin sağladığı avantajlar nelerdir? Dağıtım personelimizin anlık olarak takip edilebilir olması müşterilerimizin duyduğu güvenin artmasıyla birlikte birçok avantaj sağlıyor. Müşterilerimizin kargosunun hangi saatte geleceğini bilmesi, zaman planlaması için de önemli bir avantaj sağlıyor.
Gün içi teslimatlar da alıcılar için uygulanan canlı kargo takibi nasıl gerçekleştiriliyor? Web sitemiz üzerinden (www.jetizz.com) kargo takip ekranlarımızdan müşterilerimiz kargosu le ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyor ve anlık olarak takip edebiliyor. Ayrıca 0850 215 33 34 numaralı çağrı merkezimizden 7/24 kargosu ile ilgili öğrenmek istediği tüm detayları öğrenebiliyor ya da yapmak istediği tüm değişiklikleri müşteri temsilcilerimiz aracılığı ile yapabiliyor.
Hangi hizmetlerinizin daha çok tercih edilmeye başladı? Evden çalışmanın yoğunlaştığı bu dönemde şirketler arası ya da çalışanlar arası ulaştırılması gereken kargoların olması ve e-ticaret siteleri üzerinden alış veriş yapılması ile birlikte gün içi teslimat hizmetine talep arttı. Temizlik, sağlık ve elektronik ürünlerinin temininde de özellikle gün içi ve hızlı teslimat hizmetimiz daha çok tercih edildi ve bu süreçte yeni nesil kargoculuk anlayışı da müşterilerde yer edinmeye başladı.
Koronavirüs kargo şirketlerinin çalışma koşullarını nasıl etkiledi? Esnek çalışma saatlerine geçmeye başladık. Evden çalışabilecek olan tüm çalışanlarımıza “evde kal” diyerek en azından risk altında kalmalarını engellemeye çalışıyoruz. Toplantılarımızı online olarak gerçekleştiriyoruz. Tüm çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını ve sosyal mesafeyi korumak adına bu dönemde temassız teslimat seçeneğini devreye aldık.
Kargoların alıcıya ulaştırılması noktasında aldığınız tedbirler neler? Özellikle hijyen konusunda… Kargoların alımdan teslimata kadar geçtiği tüm noktalarda dezenfekte işlemleri gerçekleştiriliyor. Aktarma merkezlerimizde işyeri hekimlerimiz kişisel tedbirler konusunda çalışanlarımıza uyarılarda bulunuyor ve düzenli olarak bu merkezlerimiz ilaçlatılıyor. Bölge Müdürlüklerimiz, tüm şubelerimiz ve araçlarımız günlük olarak dezenfekte ediliyor. Tüm şubelerimize personellerimizin kullanımı için el dezenfektanı, tek kullanımlık maske ve eldiven gönderdik. Her teslimat sonrası eldivenlerin atılmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca personellerimizin sağlık durumlarını da düzenli olarak takip ediyoruz.
Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Barış Baran Aras Cevapları Bu modelin öncüsü olarak gelecek açısından diğer kargo firmaları rekabet için artık JETİZZ modelini mi örnek alacak? İhtiyaçlar ve beklentilerin değişmesiyle birlikte son tüketici fiyat rekabetini bir yana bırakıp hızlı ve iyi hizmet aldığı yeri tercih etmeye başlıyor. Her şeyin yerine yenisi gelebiliyor ancak zamanın geri dönüşünün olmaması tüketici alışkanlığında değişikliğe neden oldu. Artık bir tıkla dünyaya ulaşmak mümkünken üretici ve tüketici aynı hızı ulaşımda da bekliyor. Bizler 41 yıllık kargo tecrübemizle bu modeli kurgulayabildik, standart kargo hizmeti olmadan ve bu süreçlerden geçmeden bu hizmeti vermek pek mümkün değil. Bu süreçte gördük ki kargo şirketleri ticaretin devam edebilmesi için en önemli ayaklardan biri. Her ne hizmet sunarsa sunsun mutlaka sürekliliği olmalı. Biz yeni nesil kargo modeli olarak anlatıyoruz ve sunuyoruz tercih tabi ki hizmet alan kişilere kalıyor. Bu model bir çok kişiye ilham verebilir çünkü sektör gelişmeye ve geliştirmeye açık ve biz hem tecrübemizi hem de bilgi birikimimizi koyarak başarılı olduk.
Bu modele geçiş sürecinde değerlendirmeler neydi? Jetizz modelinin her hangi bir kargo firmasından farkı nedir? jetizz, zaten çalışmakta olduğum ekip arkadaşlarımla birlikte çıktığımız bir yolculuk. Tecrübelerimi aktardığım ve alternatif hizmet sunmak isteği ile yola çıktığım bir başarı öyküsü aslında. Aras Kurye olarak kargo hizmetinden ayrıca kurye hizmeti verdiğimiz daha çok dergi&evrak&dosya taşıması yaptığımız bir şirketten doğan yeni nesil kargo anlayışının ve sürekli kendimizi geliştirmek istememizin doğal sonucu oldu. Müşterilerimiz bizden teslimat için saat vermemizi ve genelde mümkünse akşam teslim hizmeti istemeye başlayınca bu talepleri değerlendirme zorunluluğu hissettik kendimizde. Kargo şirketleri ile bir rekabet değil aslında birbirimizi geliştirme durumu söz konusu. Müşterinin beklentisini bilmiyor olsaydım bu kadar başarılı olamazdım. Bu sayede kargo şirketlerinde olduğu kadar çok müşteri ile değil, daha butik hizmet verebileceğimiz sayıda müşteri ile çalışmaya, anlık kurye takibi yapılabilmesine, saatli ve randevulu teslimat hizmeti sunmaya, aynı gün içinde farklı şehirlere bile teslimat yapmaya ve 23:00' a kadar kargo teslim etmeye başladık.
 Hızlı teslimat modeliyle başlatılan akşam ve haftasonu teslimatları satış oranlarını etkiledi mi ? Bu anlamda gelecekte nasıl bir artış bekliyorsunuz? Hızlı teslimat modelimiz en çok tercih edilen ve müşteri memnuniyetini en çok sağladığımız bir hizmet. Gün içinde şirket evraklarının ya da şahsi kargoların ulaşması oldukça talep görüyor. Gıda teslimatımız yüzde 260, Temizlik malzemelerinde yüzde 230 ve teknolojik ürünlere olan talepte teslimatımız yüzde 250 arttı. Örneğin karantina sürecine de denk gelmesi sebebiyle biz anneler gününde çok yoğun çalıştık. Herkes internet üzerinden sipariş vermedi, kendi yaptıklarını da annesine göndermek isteyen oldu. Sadece evrak taşımıyor, bazen de insanların birbirine sevgisini taşıyoruz.
Son olarak bu modelle ilgili genel bir değerlendirme alabilir miyiz? Ve jetizz ile ilgili gelecek adına düşündüğünüz başka projeler var mı? Aras Holding’ in en yeni ve en iddialı oyuncularından biri olan Jetizz alternatif dağıtım modeli ve müşteri odaklı yaklaşımı ile sektörde kendisine iyi bir yer buldu. Bu markamızda müşteri beklentilerine göre şekillenmeye devam edecek ve ihtiyaca göre hizmetler ekleyeceğiz. Yurt dışına açılmak, yabancı ortak ile işleri daha büyütmek dahil bir çok konu üzerinde konuşuyoruz. Ülkemizin ve Dünyanın içinde bulunduğu durum nedeniyle bekleme kararı aldık. 
Bu artışa cevap verecebilecek yeterli personel sayınız var mıydı? Bu süreçte istihdam artışına gittiniz mi? Ülkemizde de ilk defa yaşadığımız bu süreç bize büyük tecrübe kazandırdı. Belli bir kapasitenin üzerinde hizmet vermeye hazırlıklıydık ancak bu kadar fazla bir atış açıkçası biz de beklemiyorduk. Araç ve personel kadromuzu bu süreçte genişlettik, mutluluk vericidir ki işten çıkartmak yerine daha fazla kişiye iş imkanı sağlayabildik. 
Sektör bu süreçten nasıl etkilendi? Sektörün bu süreçte belki de ticaretin sürekliliğini sağlamak gibi bir misyonu da oldu. Evden çalışmaların başlaması, evdekal çağrılarına uyularak temel ihtiyaçların dahi internet üzerinden sipariş edilmesi, temizlik ve hijyen maddelerine yoğun talep olması ve yeni hobilerin edinilmesi ile birlikte kargo sektörünün işleri çok yoğunlaştı. Kapasitenin üzerinde çalışılması ile birlikte gecikmelerin de yaşandığı bu dönemde yine de müşterilerimizin kapılarında bizler için bırakılmış notları görmek motive ediciydi. 
Sektör denetimlere tabi tutuluyor mu, yapılan denetimlerde siz nasıl bir sınav verdiniz? Bir elemanınız günde ortalama kaç teslimat yapıyor, kişi başına yük arttı mı?  Sektör denetimi yapılıyor ancak bu süreçte çok fazla kişiye ulaşılması sebebiyle hem çalışanların hem de müşterilerin sağlığını korumak için aldığımız tüm önlemlerin uygulanıp uygulanmadığını bizler de denetledik. Günlük teslimat sayımız yüzde 50 oranında arttı. Yeni personel alımları ile de bu fazla olan yükü çalışanımızın üstünden alıyoruz.
Süreçte ne gibi sorun ve zoruklar yaşadınız? Bizler emanetçiyiz ve aldığımız bir ürünü yerine vaad ettiğimiz sürede ulaştırmak için çalışırız. Ancak bu süreçte çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığına bir zarar gelmemesi için bütün tedbirleri alarak, birimlerimizi, araçlarımızı, kargoları  dezenfekte ederek teslim ettik. Sektördeki bu talep yoğunluğu da göz önünde bulundurunca ister istemez bu durum biraz stres yaşattı. 
Bu süreçte kargo ücretlerinde herhangi bir artış oldu mu? Pandemi sizin sektörü nasıl etkiledi? Maliyetlerimizin artmasına rağmen bu süreçte müşterimize yansıttığımız bir fiyat artışı olmadı. 
Röportaj : Alp Ergez - Mehmet Ali Kıcım - SinemaPort