sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 23 Kasım 2022

"Avatar 2"nin Karlı Olabilmesi için Tüm Zamanların En Çok Hasılat Yapan Filmlerinden Biri Olması Gerekiyor

Yönetmen James Cameron, GQ'ya verdiği röportajda bilimkurgu destanı Avatar: The Way of Water'ın, tarihin en yüksek hasılat yapan üçüncü veya dördüncü filmi olması gerektiğini söyledi. Yönetmen uzun süredir geliştirilmekte olan devam filminin bütçesi söz konusu olduğunda kesin rakamlar vermekten geri dursa da, bunu yapmanın çok pahalı olduğunu açıkladı. Daha önceki röportajlarda bu filmin gişede başarısız olması durumunda bir film daha yapıp seriyi bitireceğini açıklamıştı. Ama her şey istenildiği gibi ilerlerse ikinci film dışında üç film daha planlanıyor.

2009'da vizyona giren ilk Avatar, dünya genelinde 2,9 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek tarihteki en yüksek hasılat yapan film olmaya devam ediyor. Onu, dünya çapında 2,8 milyar dolar hasılat elde eden Avengers: Endgame takip ediyor. Üçüncü ve dördüncü sırada ise yine Cameron'ın kendi filmi Titanic (2,2 milyar dolar) ve Star Wars: The Force Awakens (2 milyar dolar) yer alıyor. Bu verilere göre James Cameron, Avatar: The Way of Water'ın minimum 2 milyar dolar hasılat elde etmesini istiyor.



İlk Avatar filminin 237 milyon dolarlık bir bütçeyle yapıldığı söyleniyordu. Ama bazı raporlara göre ise bütçe 280 milyon dolar civarındaydı. Daha sonra The Wrap 2009'da yayınladığı bir haberde, pazarlama harcamasıyla birlikte Avatar'ın yaklaşık 400 milyon dolara mal olduğunu açıkladı. Aynı haberde stüdyo sözcüsü açıkça Avatar'ın bütçesinin 150 milyon dolarını tanıtıma, 237 milyon dolarını ise filme ayırdıklarını söyledi.

Şimdi ise ikinci filmin bütçesinin 250 milyon dolar olduğu söyleniyor fakat kadronun genişlemesi ve yeni teknolojilerin kullanımı göz önüne alındığında bu rakamın çok daha fazlasının harcandığı açık. Cameron, hem ikinci hem de üçüncü filmleri aynı anda çekti, yani birleşik bir bütçe üzerinde çalışmış olabilirler. Ayrıca bir filmin sinemada kâr elde etmeye başlaması için üretim bütçesinin iki katını elde etmesi gerektiği temel kurallardan biridir. Yani Cameron, The Way of Water'ın 2 milyar dolar civarında kazanması gerektiğini söylüyorsa bu Cameron'ın teorik olarak filme yaklaşık bir milyar dolar harcamış olabileceği anlamına gelir ve bu kesinlikle inanılmaz bir rakam.

Merakla beklenen Avatar: The Way of Water, 16 Aralık'ta sinemalarda!

Kübra Karasu