sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Röportaj 09 Mayıs 2020

Berat Yenilmez '' Oyunculuk İçimde Bir Ukteydi ''

BVGKamera karşısına ilk kez 1993 yılında çok sevilen bir dizi olan  Süper Baba'da rol alarak başladı.  Berat Yenilmez, Erkenci Kuş, Seksenler, Sevda'nın Bahçesi, Hayat Kavgam, Sen Kiminle Dans Ediyorsun?, Bana Masal Anlatma gibi bir çok dizi ve filmde rol aldı. Sizler için değerli oyuncumuz Berat Yenilmez'e merak ettiğiniz soruları yönettik.


Uzun yıllardır ekranlardasınız.Bu hikaye nasıl başladı? Neden oyunculuğu seçtiniz? 1993 yılından bu yana ekranlardayım , bu macera yurt ışında okuduğum okulu bırakıp ülkeye geri dönmemle başladı. Geldiğim zaman üniversite sınavları zamanı, geçmiş olduğu için özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Müjdat gezen sanat merkezi vardı ,bende şansımı orada denedim ve uzun zamandır hayatımı kazandığım mesleğimin temelleri atılmış oldu . Neden oyunculuk? Ben Sakarya’da doğup büyüdüm  o zamanlar lise dönemlerim arkadaşlarımla beraber bir tiyatro topluluğu kurup oyunlar oynamak için çalışmalar yapıyorduk oldukça amatör bazda tabiki , fakat okul üniversite çalışmaları derken hayata geçiremedik ,o zamanlar içimde ukte olan bu sevdayı yıllar sonra Müjdat gezen sanat merkezi sayesinde başarmış oldum.
Sizi çok uzun zamandır Seksenler dizisinde izliyoruz ve insanları güldüren fenomen bir karakteri canlandırıyorsunuz. Gerçek hayatınızda da bu kadar çok güldürür müsünüz insanları ve güldürdüğünüz kadar güler misiniz? Aslında ben yapı itibari ile dışa dönük bir yapıya sahibim ,hemen arkadaşlıklar kurup olduğum gibi davranmayı çok severim , bulunduğumuz ortamda herkesin eğlenmesi gülmesi neşeli olması. Beni de mutlu eder bende bunun için elimden gelen bütün enerjimle katkıda bulunmak isterim ,evet bende çok gülmeyi ve eğlenmeyi çok severim.
Sizce bu karakterin bu kadar başarılı olması ve sevilmesinin sebebi nelerdir? Tabi ki çok başarılı ve iyi çalışılmış bir senaryo , sonrasında samimiyet ve doğallık.
Berat Yenilmez nasıl bir insandır? Aile hayatı nasıldır Berat Yenilmez’in? Normal sıradan düz biriyimdir. Evcimenimdir, evde zaman geçirmekten çok hoşlanırım . Aile hayatını çok severim , eşimle beraber plan yapmaktan ve bunları hayata geçirmekten çok  hoşlanırım . birlikte seyahat etmeyi uzun yol araba kullanmayı , şu korana günlerin de gerçi her zaman severek yaparım. Şimdilerde TRT'de yayınlanan Ev Yapımı dizisini evden çektiğimiz için yönetmenim de kameramanım da sanat yönetmenim de eşim. Kısaca herkes gibi yaşayan biriyim normal sıradan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yani.
İyi bir oyuncunun olmazsa olmaz kriterleri nelerdir? Disiplinli olması. Sürekli kendini yenilemesi her sektör de olduğu gibi oyunculukta da her geçen gün yeni teknikler ,çalışma metodları  oyunlar yazılıyor gerek yurt içi gerek yurt dışı olabildiğince bunları takip etmeli . Çevresine karşı sürekli duyularının açık olması gözlemci olması gerekir , sağlığına dikkat etmeli uykusuna, yemesine, içmesine...
Kamera arkasına geçme gibi bir planınız var mı? Hayır, yok. Hiçbir zaman da olmadı ben kamera önün de olmaktan çok mutluyum kamera arkası başka bir dünya.
Oyunculuğun dışında kalan zamanlarınızda neler yapmayı seversiniz? Seyahat etmeyi çok severim , yukarıda da belirttiğim gibi araba kullanmaktan ,yemek yapmaktan çok hoşlanırım ve kitap okumayı çok severim.
 Kendinize hep tekrarladığınız, unutamadığınız bir nasihat var mı? Öyle belirli bir şeyim yok. Sadece elimden geldiğince faydalı biri olmaya çalışıyorum , beni ben yapan insanlara, aileme , geleneklerime ,öğretilerime elimden geldiğince sadık kalmaya çalışıyorum.
Hiç mesleğinize dair pes ettiğiniz, geri çekilmek istediğiniz bir dönem oldu mu? Tabi ki de oldu. Herkesin böyle dönemleri  olmuştur mutlaka. Benim de uzun bir süre işsiz kaldığım bir zaman diliminin içinde sanırım bundan sonra bana iş gelmeyecek deyip , başka meslek alanlarına bakındığım oldu.
Sanat bakışınız nasıldır ve bu zor günlerin sanata nasıl bir etkisi olur? Eminim bu zor zamanların ardından yaratıcı bir sürü oyun ve performanslar izleyeceğiz gerek ekranlar da gerekse sahnelerde. Sanat her zaman kendine bir yer bulur şartlar ne olursa olsun içinde olduğu duruma kolay adapte olur.
Bugünlere ilişkin gelecek nesillere ileteceğiniz mesajınız var mı? Gelecek nesiller farklı bir gelecekte başka bir dünya algısında yaşayacaklarını düşünüyorum , ama bir müddet daha aynı dünya üzerin de yaşayacağımızı düşünecek olursak, biz pek başarılı olamasak da  sizlerin yaşadığınız dünyaya daha değer vermenizi , doğaya karşı daha sorumlu davranmanızı onu yenmeyi değil onunla nasıl birlikte nasıl yaşayabiliriz çözmeyi ,insanı hayvanı bitkiyi sevmeyi ,yok etmeye yıkmaya değil yaşatmaya, korumaya odaklı, sevgiye, hoşgörüye, anlamaya, anlayışlı olmaya odaklı bir yaşamı tercih etmelerini öneririm tabiki içinde sanatı yaşatarak.
SinemaPort