sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 26 Eylül 2022

Darth Vader'ı Seslendiren James Earl Jones Emekli Oluyor: Sesi Yapay Zekayla Ölümsüzleşecek!

91 yaşındaki aktör James Earl Jones, 40 yılı aşkın süredir ikonik kötü adam Darth Vader'ı seslendiriyordu ve artık emekli olduğunu açıkladı. Star Wars serisi için şimdi bazı eski aktörlerin sesleri, yapay zeka aracılığıyla dijital olarak yeniden yaratılmaya başlandı. Vanity Fair yeni haberinde, Jones'un Vader'ı hayatta tutmak için arşiv ses kayıtlarını kullanma konusunda anlaştığını da duyurdu. 

Darth Vader, Disney+'ın Obi-Wan Kenobi dizisinde önemli bir rol oynadı ve hayranlar onun sesinin dizide oldukça farklı olduğunu hemen fark etti. Bunun nedeni, Lucasfilm'in dizi için Vader sesini yeniden yapılandırmak üzere Respeecher adlı Ukrayna merkezli bir şirketle anlaşmasıydı. Respeecher, arşiv kayıtları ve yapay zeka kullanarak uzun süredir sanatçıların sesleriyle yeni diyaloglar oluşturan bir şirket. 

James Earl Jones Signals Star Wars' Role Darth Vader Retirement – Deadline

Şirket daha önce The Book of Boba Fett'te de Luke Skywalker'ın sesi için stüdyoyla çalışmıştı ancak Obi-Wan Kenobi'ye gelindiğinde Ukrayna'da devam eden savaş işleri daha da yavaşlattı. Şirket, savaş patlak verdiğinde hala Vader'ın sesi üzerinde çalışıyordu ve yine de projeyi bitirmeyi başardılar.

James Earl Jones sadece Darth Vader olarak değil, film tarihinin en ikonik seslerinden biri olmak için çocukluk çağı kekemelik engelini ünlü bir şekilde aştı. Jones ayrıca Aslan Kral'da Mufasa'yı da seslendirmişti. Sinema kariyerine Stanley Kubrick'in 1964 yapımı Dr. Strangelove filmiyle başladı ve altmış yıla yayılan dolu bir kariyere sahip oldu. Aynı zamanda ünlü bir Broadway sanatçısı ve Tony Ödülü'ne sahip. 

Kübra Karasu