sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Röportaj 04 Mayıs 2020

Hasan Güngör: '' Kişiliği Bana Yakın Olmayan Biriyle Asla Çalışmam ''

Çok sayıda oyuncunun direktörlüğünü üstlenen, sektörün önemli isimlerinden biri Hasan Güngör SinemaPort'a konuk oldu. Mehmet Ali Kıcım'ın sorularını yanıtlayan Hasan Güngör ile cast direktörlüğü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.  İŞTE O RÖPORTAJ : Hasan Bey '' Girne Amerikan Üniversitesi '' sinema televizyon bölümünden mezun oldunuz. Mezun olduktan sonra iş hayatına atılımınız nasıl oldu ne gibi zorluklarla karşılaştınız ? Üniversite yılları dahil hep sektörün içinden biriydim. Türkiye’den sonra Fransa, Almanya ve ABD çalışmalarım oldu. Sonrasında uzun yıllar Osman Yağmurdereli ile calıştım. Allah rahmet eylesin, vefaat ettikten sonra oyunculuk eğitimi veren  Osman Yağmurdereli Sanat Akademisini ve No10Studios ‘u kurdum. 2013 yılında adımı taşıyan menajerlik şirketini kursamda çok daha önce sektörde çalışmalara başladım. Çeşitli kanal ve yapım şirketlerinde yöneticilik yaptıktan sonra yoluma menajer olarak devam etme kararı aldım. Zorlukları her işte olduğu gibi tabiki var  eğer hedefleriniz var ise bazı şeylerden fedakarlık yapıp çok çalışmanız gerekiyor ve önünüze çıkan engellerde güçlü olmanız gerekiyor ve ben bunu hiç zorlanmadan başardım. Mesleğimde önem verdiğim ve beni  mutlu eden şey  yeni birini sektöre kazandırmayı çok severim bu yüzden de eğitime önem veriyorum ve yeni başlayanlar ile mutlaka zaman ayırıp görüşmeye çalışıyorum ve aralarından gerçekten çok yetenekliler çıkıyor ve bu bana keyif veriyor.  Cast direktörlüğü oldukça zevkli ama bir o kadar da zor bir meslek olsa gerek. Çok sayıda ünlü oyuncunuz var. Bu isimlerin kariyerlerini yönetirken yaşadığınız zorlukları anlatır mısınız? Cast direktörlüğü dediğin gibi keyifli ve stresli bir iş ama ben gerçek anlamda işimi sevdiğim için stres tarafında olmamaya çalışıyorum yeni bir işin castını yapmak, senaryodaki rollere kimin uygun olduğunu belirlemek, bir dünya oluşturmak gerçekten çok keyifli.  Ünlü isimlerle çalışırken en çok dikkat ettiğim özellik bana yakın kişilikte olmalarıdır. Sosyal hayatta anlaşamadığım biriyle asla çalışamam çünkü dengeleri bozar ve o işten keyif almazsınız. Bu nedenle çok zorlanmıyorum ve hepsi ile aile gibiyizdir. Ailenizden birini nasıl düşünürseniz o şekilde herkes birbirini düşünür. Tabi ünlü isimlerin iş yükü daha fazladır ama bunları yönetebilecek tecrübeye sahibim ve herkes işini doğru yaptığında bu işin sadece keyfini çıkarmak kalıyor.

2013 yılında kendi adınıza şirket kurdunuz. O yıldan bu güne kadar hangi dizi ve filmlerin oyuncu kadrosunu oluşturunuz? Şöyle kısa bir analiz yaptığınızda kendinizi evet sonunda hedefimize ulaştık diyor musunuz yoksa daha yolun ortalarında mı görüyorsunuz kendinizi? Atılacak daha çok adım var mı? 
Çok fazla sayıda işin içinde oldum, hepsi farklı bir heyecandı tek tek saymam mümkün değil. Oyuncularım ile yapmak istediğim hedefler hiç bitmez çünkü her birinin özelliği çok başka. Bu da farklı farklı yollar düşünmeme sebep oluyor ve kişi üzerinden hedefler hiç bitmiyor, düşünün bazen yeni birini tanıyorum ve onun için sıfırdan efor sarfediyorum, çünkü olucak belli sektöre en iyi yönleriyle kazandırmak için her detaya dikkat ediyorum ve gerçekten şimdiye kadar yanılmadım. Kendi açımdan evet hedeflerime ulaştım istediğim profesyonel düzeydeyim, ama heyecan hiçbir zaman bitmez, zaten o biterse yaptığınız işi sevmemeye başlarsınız. 
 
Oyuncu keşiflerinizde ve  oyuncu yönetiminde nelere dikkat ediyorsunuz?
Oyuncu seçimlerimde şirkete başvuru yapanlar veya benim direk görüp teklif ettiğim kişiler olabiliyor. İş yogunluğumuz bazen çok fazla bile olsa haftada 1 gün tanışmaya oyunlarını görmeye eksikleri var ise gerçekten yapması gereken ne ise ona yönlendirmeye çalışıyorum, gerçekten bu sektörde yer edinecek kişiler bunu çok rahat belli ediyor, ve bunu gördüklerim ile ilgileniyor ve kariyer yönetimi keşif dediğiniz yeni kişilerde süreç bu şekilde başlıyor. 
Oyunculuk mesleğinde, mesleğe başlarken ya da meslekte kalıcı olmuş "ünlü" diyebileceğimiz kişilere bir menajerin ve cast ajansının, direktörünün etkisi nedir? Bir oyuncu veya oyuncu adayına ne gibi katkılar sağlıyorsunuz? 
Şimdi mesleğe yeni başlaması ve ünlü olması hiç birsey degiştirmez. İki tarafında profesyonel menajer dediğimiz kişiye ihtiyaçları vardır, çünkü bu görüşmelerin tümünü yapan menajerdir. Kişinin alacağı rolü, yapım şirketini, sözleşme şartlarını tüm detayları oluşturan menajerdir. Oyuncu sadece şekerli rolüne konsantre olmalıdır. Menajer aynı zamanda bir şirkettir. Arkasında bir ekip vardır, sözleşmeleri avukatı ile degerlendirir. Başlayacağı dizinin tüm verilerini alır süzgeçinden geçirir ve oyuncusuna uygunsa görüşmeyi kabul eder gelen reklam sinema dizi organizasyon tüm teklifleri okuyarak degerlendirir ve bunların elemelerini yapar. Yeni bir oyuncu ise onun özelliklerine uygun Bi rol geldiğinde oyuncusuna fırsatlar yaratır ve sektörün belkide yeni starı ilk rolüne başlamış olur. 
 
Oyuncu kadrosunu oluştururken diziler ve filmler arasında bir tercih yapsanız hangisi sizin için zor ya da keyifli olur?
Bence her iki iş alanına keyifli. Ama şahsi olarak sinema filmi bana göre Bi eser bırakıyorsunuz. Bence sinema filmi Bi oyuncu için çok keyifli ve tabi bizim içinde. 
 
Mesleğinizin zorlukları neler bize bu zorluklardan kişisel ya da genel açıdan bahseder misiniz? 
Benim iş anlayışımda zorluk diye birşey yoktur. İşini seven zorluk denilen küçük şeyleri bir şekilde aşmalıdır. Başarı ve istek tüm zorlukları kolay kılar. 
 
En son projeleniz neydi bizlere bundan bahseder misiniz? 
En son malazgirt 1071 tarihi Bi sinema filminin cast direktörlüğünü yaptım .Virüs nedeni ile erteledik vizyonunu. Oyuncularım Cengiz çoşkun ve Caner kurtaranın başrollerinde olduğu müthiş bir sinema filmi. 
İş hayatınızda unutamadığınız bir anınız var mı? Bizimle paylaşmak ister misiniz?
O kadar fazla ki bende kalmasını isterim anılarımın. 
 
Bugüne kadar çalışmaktan en çok keyif aldığınız oyuncular kimler ? Sizi zorlayanlar kimler ?
İsim vermem doğru olmaz ama karakter olarak yanıldığım kişiler tabiki olmuştur. Anladığım an şirketim ile bağlantısını keserim. Şuan çalıştığım tüm oyuncularda çok keyif alıyorum hepsi kendine münhasır kişilikler, duruşu ve karakteri olan kaliteli oyuncular. Hepsini seviyorum başta dediğim gibi ben anlaşamadığım kendime yakın olmayan kişiyle zaten baştan anlaşma yapmam. 
 
Bu mesleği seçmek isteyenlere ve oyuncu olmak isteyenlere tavsiyeleriniz var mı? 
Öncelikle oyunculuk zor bir iş. Bunu bilerek başlasınlar, çok istemeleri lazım çünkü müthiş bir emek verecekler. Eğitim şart çünkü hiç bir mesleği eğitimsiz yapamayız. '' Oyunculuk bir yaşam biçimi ve ben sadece bu işi yapabilirim '' diyenlerin yapması gereken bir iş. Tabi ki körü körüne değil iyi bir yol gösteren profesyonel bir menajer eşliğinde olmalı  ama şu da bir gerçek ki, kişinin kendisinde  gerçekten bir yetenek var ise er ya da geç farkedilir. Ona düşen sabırlı olmak bu mesleğin en büyük olgunluğu sabırlı olabilmektir. Acele eden, hiç bir yeni aday başarılı olamaz. 
 
Türkiye'de dizi ve sinema sektörünün gelmiş olduğu noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Müthiş. Sayılı ülkelerden biriyiz dizi olarak belki de ilk 3 ülkeden biriyizdir. Sinema sektörün de geride olsakta. Kendi çapımızda çok büyük prodüksiyonlar yapmaya başladık eminim her iki konuda da çok fazla ilerlemeye devam edeceğiz.
 
Yeni oyuncu  adayı peki sizi sadece sosyal medyadan tanıyabilen size nasıl ulaşabilirler?
www.hasangungor.net adresinin iletişim bölümünden mail gönderebilirler. Zaman zaman instagram yazılarınıda okumaya gayret ediyorum. 
 
Peki nerelisiniz ve hangi takımı tutuyorsunuz ?  
61 Trabzonluyum ve memleketimi ,hemşerilerimi çok seviyorum, ülkesini gerçekten çok seven biriyim. 
Çocukluk aşkım Fenerbahçe'liyim tabi Fenerbahçe olamıyorsa TrabzonSpor şampiyon olsun isterim. 
 
Peki aileniz eşiniz ve çoçuklarınız ile ilgili neler söylemek istersiniz ? 
Eşim Büşra Güngör hayatımda tanıdığım en güçlü kadınla evlendim diyebilirim. Hayatımın her noktasın hep yanımda ve arkamdaydı. Fikrine danıştığım tek kişidir. Her konuda ona her şey için teşekkür ediyorum.
Çoçuklarım en büyükleri Derin, hayatımızın ilk rengi. Şimdi 11 yaşında kocaman bir  genç kız oldu. Kısaca gözümden bile sakınırım onu. İkizlerimiz Barış ve Hilal  şu an 7 yaşındalar. İkisi de birbirinden güzel karakterlere sahip. Onlar gelince de ailemiz tamamlandı. Allah onları her kötülükten korusun. Hepsini çok seviyorum huzurlu bir aile yaşantım var. 
 
En sevdiğiniz Türkiye’de tatil bölgesi ?
İzmir, Çeşme.
 
Son okuduğunuz kitap ?
Yavuz sultan Selim.
Son izlediğiniz film ?
Messiah.
En çok gitmeyip, gitmek istediğiniz ülke?
Brezilya.
Son olarak neler söylemek istersiniz ? Oyuncu adaylarına veya ünlü oyuncu olmak isteyen genç oyunculara tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz ?
İlk olarak kendilerini psikolojik olarak hazırlamaları. Gerçekten doğru kişiler karakterli oturmasını kalkmasını konuşmasını  bilen kişilerin sektörde olmasını isteyen Bi menajerim. Başlangıç Noktası eğitim çok yetenekli bile olsa kişi özel eğitimini almalı. Ve çok çalışkan olmalı emin olun şuan sektörde %90 ünlü olan kişiler deli gibi çalışkandır. Profesyonel kişilerin yönlendirmelerine harfiyen uymaları gerekiyor. Hepsi varsa ve doğru şekilde yapıyorsa er yada geç hakkını alıcaktır. 
Son olarak mevlana Celaleddini Rumi’nin bir sözü ile bitirmek isterim. Asla ümidini kaybetme. Belki de elindeki son anahtar kilidi açacaktır. 
Röportaj : Mehmet Ali Kıcım - SinemaPort