sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Eleştiri 26 Şubat 2021

Türkiye Sinemaya Ayırdığı Bütçeyle Yine Dünyanın Gerisinde Kaldı!

Geçtiğimiz hafta Sinema Genel Müdürlüğü destek kararını açıkladı. Sinema sektörü ve Bakanlık temsilcisinden oluşan 8 kişilik kurulca yapılan değerlendirme sonucunda 35 senaryo ve diyalog yazım projesine 553 bin lira, 43 kısa film yapım projesine 799 bin lira, 7 animasyon film yapım projesine 200 bin lira ve 3 proje geliştirme projesine 230 bin lira olmak üzere toplamda 88 projeye 1 milyon 782 bin lira destek kararı açıklandı. Pandemiden dolayı kötü bir şekilde sarsılan sinema sektörünün Nisan ayı gibi yeniden eski günlerine dönmesi bekleniyor. Fakat devlet tarafından yeni destek paketinin açıklanmasıyla beraber, sinema sektörü adeta şaşkına döndü.

Amerika'da 1 Milyar Türkiye'de 1 Milyon...

Amerika'da sinemaya ayrılan 1-2 milyar dolar bütçe düşünüldüğünde, Türkiye'de yapılan yaklaşık 2 milyon tl desteğin dünyanın çok gerisinde kaldığı görülüyor. Bir dizinin bölüm maliyetinin ortalama 1 milyon tl'yi bulduğu bir dönemde, sinemaya minimum 200-300 milyon tl'nin ayrılması gerekir. Hatta böyle bir rakam bile diğer ülkeleri geriden takip ettiğimizi gösterirken, yaklaşık 2 milyon tl'lik yardımın sinema sektörü için çok düşük bir meblağ olduğu çok açık.

SİSAY Bu Konuda Ne Yapıyor?

Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği'nin, sinema salonları ve sinemanın geliştirilmesi konularında sessiz kalması da sektör tarafından eleştirilen bir durum. Daha önce sinema salonlarının kapatılması kararında gözleri üzerine çeken SİSAY'ın bu konuya da katkı sağlayamadığı görülüyor. Sektörün atlatmaya çalıştığı bu zor dönemde SİSAY'ın kendi iç sorunlarını çözemediği için sinema sektörüne de herhangi bir katkı sağlayamadığı görülüyor. Sinemanın tanıtım konusundaki etkileri de düşünüldüğünde, bir ülkenin sinemaya yaptığı yatırım büyük önem taşıyor. Yönetmenlerden oyunculara, sinema sektöründe uluslararası başarılara imza atan birçok isme sahip ülkemizde, sinemanın gelişimi için bütün kaynakların doğru kullanılması gerekiyor. Konuyla ilgili gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.