sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 11 Kasım 2022

Ünlü Yönetmen Steven Spielberg, Sinemayı Etkileyen Dijital Platformları Eleştirdi

Steven Spielberg, Warner Brothers'ın HBO Max'i de dahil olmak üzere yayın hizmetlerinin film yapımcılarını etkileyişini eleştirdi.

Ünlü yönetmen, sinemalar ilk kez kapatıldığında devreye giren dijital platformları COVID-19 pandemisinden yararlanmakla suçladı. The New York Times ile yaptığı röportajda Spielberg, pandemiden sonra filmleri sinemada yayınlatmayı reddeden yayın hizmetlerini hedef aldı. Spielberg, "Salgın, yayın platformlarının aboneliklerini rekor seviyelere çıkarmaları için bir fırsat yarattı ve aynı zamanda en iyi film yapımcısı arkadaşlarımdan bazılarını, filmleri bir şekilde vizyona girmediği için otobüsün altına attı." dedi.

"Onlara para ödendi ama filmler aniden bu durumda HBO Max'e düşürüldü ve sonra her şey değişmeye başladı." diyen Spielberg, yaşlı izleyicilerin yeni filmleri evlerinin rahatlığında izleyebilmekten yararlanmış olabileceklerini kabul etse de, yalnızca sinemaların sağlayabileceği bir grup yabancıyla sosyal bir durumda olmanın büyüsünü de takdir ettiğini söylüyor. Yönetmenlere filmlerini sinemada da yayınlatma hakkının verilmesi gerektiğini belirtti.



Sözlerine, "Bence film yönetmenleri, filmlerin çoğunun faturasını oluşturan yayın hizmetlerinin filmlerine sadece dört salonda değil, ödüllere hak kazanmak için sinemada gösterilme şansı vermesini talep etmek için ortak bir çaba göstermeli." şeklinde devam eden yönetmen, WGA [Yazarlar Birliği], DGA [Yönetmenler Birliği] ve akademi de dahil olmak üzere hepsinden yardım gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Spielberg, yayın hizmetlerinin artan popülaritesine rağmen sinemaların toplumda hala bir yeri olduğunu savunuyor. Spielberg, “Elvis’in yerel gişede 100 milyon dolarlık gişe rekorunu kırmasını cesaret verici buldum. Birçok yaşlı insan bu filmi izlemeye sinemaya gitti ve bu bana pandemi endemik hale geldikçe insanların sinemaya geri dönmeye başladığına dair umut verdi. Filmlerin geri geleceğini düşünüyorum. Gerçekten olacak." ifadelerini kullandı.

Spielberg'in kendi çocukluğundan ilham aldığı The Fabelmans, 2 Aralık'ta vizyona girecek.

Kübra Karasu