sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 01 Şubat 2023

Yapımcı Muzaffer Yıldırım: "Gazeteler Nasıl Ölmediyse Sinema da Ölmedi, Ölmez"

Pek Yakında, İftarlık Gazoz, Arif v 216, Kız Kardeşler, Eltilerin Savaşı gibi sevilen filmlerin yapımcısı Muzaffer Yıldırım, Hürriyet'e verdiği röportajda sinemalarla ilgili önemli açıklamalara imza attı.

Sevilen sinema filmlerine imza atan Muzaffer Yıldırım, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 36 milyon seyirciyi yakalayan sinemanın 2025’te 100 milyon bilete ulaşacağını öne sürdü. Yıldırım konuyla ilgili, “Gazeteler öldü deniliyor ya, nasıl öldü? Hâlâ içeriği gazeteler, gazetelerdeki gazeteciler üretiyor, diğer mecralar kullanıyor. Sinema da ölmedi, ölmeyecek. Dünyadaki tüm stüdyolar en şaşaalı filmlerini sinema için yapıyorlar, yapmaya da devam edecekler. Çünkü bu işin büyüsü beyazperdede.” açıklamasını yaptı. 

Muzaffer Yıldırım, dijital platformların yükselişinin sinemanın ölmesine yol açtığı fikrine de tamamen karşı olduğunu belirtti. Yıldırım, sinemada vizyona giren filmlerin vizyon sonrası yayın haklarının dijital platformlara satılmasının, yapımcılara ek para kaynağı olduğunu da açıkladı:

 "Platformlar ne yaptı biliyor musun? Sinemadan sonra 'Filmi bana sat' diye bana bir bütçe çıkarıyorlar artık. Eskiden platform geliri diye bir şey yoktu. Ne vardı, Pay TV. Onun da 1-2 alıcısı vardı ve ucuzdu. Ya da açık kanala satıyorduk. Şimdi platformlar bize filmi daha çekerken sinema sonrası parayı veriyor. O para benim daha iyi yapım yapmama neden oluyor. Yapımcıyı motive eden, ekstra sermaye katan bir olay oldu. Sinemacı olarak platformlara teşekkür ediyorum. Daha iyi ürünler yapmak için daha çok para lazım."

Pandeminin etkisiyle Gülse Birsel, Ata Demirer, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan gibi birçok ismin dijital platformlara yönelmesi sinemacılar tarafından oldukça eleştirilmişti. Bu isimlerin hepsinin tekrar sinema filmi yapacağını düşünen Yıldırım konuyla ilgili, "Bu konuyu geçen hafta Yılmaz Erdoğan’la konuştuk. Haklı oldukları bir taraf var o da şu; sinemaya pandemiden dolayı 2021’de 12 milyon seyirci gidince, 2022’de 36 milyon bilet satılınca, 'Hazır malımız var, sinema da iyi değil, seyirci sayısı düşük dijitale mal yapalım' diye bir anlayış oldu. O dönemin bir fırtınası bu. Ben bunun devamlı olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki sene büyük sanatçıların mallarını sinemaya çıkmadan dijitale vereceklerini düşünmüyorum. Belki dijital için özel üretim yapacaklar ama sinema filmini vermeyecekler." ifadelerini kullandı.