sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 16 Aralık 2021

10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Muhteşem Kapanış!

10. Malatya Uluslararası Film Festivali, 14 Aralık Salı akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve pek çok ünlü ismin katıldığı kırmızı halı geçişi sonrası ödül töreniyle kapanışını gerçekleştirdi.

10. yaşını kutlayan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile Malatya Büyükşehir Belediyesi, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçe belediyeleri tarafından yönetmen Haydar Işık’ın direktörlüğünde gerçekleşti. Işık, festival için oldukça önemli olan belgesel yarışma kategorisinin, 4 yıl aradan sonra yeniden açtığını festivalin lansmanında açıklamıştı. 



Haydar Işık'ın direktörlüğündeki festivalde tüm sinema camiası bir araya geldi. Sadece sanat filmlerinin gösterildiği festivallerden ayrılan Malatya Film Festivali'nde, hem sanat filmlerine imza atan hem de gişe filmlerine imza atan önemli isimler ilk kez buluştu. 

Festivalin Onursal Başkanı Malatya Valisi Aydın Baruş, festival başkanı da olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın ev sahipliğini üstlendiği, CNNTürk ekranlarından canlı yayınlanan ödül töreninin sunuculuğunu Hande Subaşı ve Ruhi Sarı ikilisi yaptı. 

Bu yıl, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilen ARSLANTEPE temalı festivalin son gününde heyecan doruktaydı. 

Ödül törenine festivalde yarışan filmlerin yönetmen ve oyuncularının yanı sıra Serdar Gökhan, Bennu Yıldırımlar, Burcu Kara, Serdar Akar, Selçuk Kılıç, Mine Doğan, Birol Yıldız, Yağmur Ün, Engin Çağlar, Nesrin Ünlü, Arzu Yanardağ, Ümit Okur, Ahmet Somers, Müfit Can Saçıntı, Tolga Ortancıl, Ahmet Tarık Papuççuoğlu, Begüm Çağla Taşkın, Filiz Bozok, Mert Turak gibi pek çok ünlü isim katıldı. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: ‘’Hayat filmimizdeki rollerimiz güzel olsun‘’

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan kapanış konuşmasında, ‘’Malatya farklı bir şehirdir. İnsanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu anayurt yapan destan şehir diye tanımlıyoruz. Festivaller bir şehir için çok önemlidir. Bir şehrin kültürü, belliği, hafızası festivaller aracılığıyla gelecek yıllara taşınır. Hepimiz dünya sinemasında bir hayat filmi oynuyoruz. Önemli olan; dünya sinemasında oynadığımız hayat filmimizdeki rollerimiz güzel olsun.’’ dedi.  

Festivalin Onursal Başkanı Malatya Valisi Aydın Baruş ise, ‘’Bu festivalin geleneksel hale gelmesi çok önemliydi. Malatya halkının sanata gösterdiği, sinemaya gösterdiği ilginin artarak devam edeceğini, ayrıca bu festivalin Türkiye’ye sanat anlamında çok önemli mesajlara vesile olacağına inanıyorum.’’ diyerek sözlerini tamamladı.   



Film festivalinin en büyük destekçisi Kültür ve Turizm Bakanlığı adına söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise, ‘’Öncelikle kültür ve sanata bu kadar önem veren valilerimizi ve belediye başkanlarımızı selamlıyorum. Yedinci sanat yani sinema, öyle bir güç ki bütün dünyaya mesaj iletiyor, bütün dünyanın mesajını bize iletebiliyor. Türkçemizi, hikayelerimizi, dünyanın bir ucuna götüren tüm sinemacılarımıza teşekkür ediyorum. Canı gönülden tüm sanatçılarımızı alkışlıyorum. Bu toprakların öykülerini anlatmaya can atanlara da selam olsun. Medeniyet ışığının merkezi Arslantepe’de Malatya’da olmak ise ayrı bir gurur. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sinemamızı desteklemeye devam edeceğiz. Gelecek sene Malatya’ya özgü de hikayelerin anlatılacağı filmlerin sözünü  alarak sözlerimi bitiyorum.’’ diyerek konuşmasını tamamladı.     

 FESTİVALİN EN İYİ FİLMİ: ÇATLAK 

10’uncu yaşını kutlayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ‘’En İyi Film’’ ödülünü yönetmenliğini ve senaristliğini Fikret Reyhan’ın yaptığı ‘’Çatlak’’ kazandı. ‘’En İyi Senaryo’’ ödülünü de almaya hak kazanan Fikret Reyhan’ın yönettiği filmin başrol oyuncularından Hakan Salınmış ise ‘’En iyi Erkek Oyuncu’’ ödülüne layık görüldü. ‘’En İyi Yönetmen’’ ödülü ise ‘’İki Şafak Arasında’’ filminin yönetmeni Selman Nacar’ın oldu. Festivalde ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü ise Koridor filmindeki rolüyle Emel Göksu ve Bembeyaz filmindeki rolüyle Ece Çeşmioğlu paylaştı. ‘’En İyi Belgesel Film’’ ödülünü yönetmenliğini ve yazarlığını Didem Şahin’in üstlendiği Acı ve Tatlı, ‘’En İyi Kısa Film’’ ödülünü ise yönetmenliğini Nuri Cihan Özdoğan’ın yaptığı Aynı Gecenin Laciverti kazandı. 

‘’En İyi Film’’ ödülünü kazanan Çatlak’ın yönetmeni ve senaristi Fikret Reyhan, ‘’Çok onur verici bir durum. Ne diyeceğimi de bilemiyorum. Senaryo bir filmin en önemli yapı taşı. Fakat ondan önce şunu söylemek isterim ve çok şanslıydım ki iyi bir ekibimi vardı. Herkese teşekkür ediyorum. İlk kısa filmimden beri yanımda duran kardeşim Nizam adına bu ödülü alıyorum’’ dedi. 



‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülünü kazanan Çatlak’ın başrol oyuncularından Hakan Salınmış ise, ‘’Çok büyük bir onur ama söyledikleri gibi çok iyi bir ekiptik. Bu güzel ekip olmaza bu ödül gelmezdi’’ diye sözlerini bitirdi.  

‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü paylaşan ikiliden Koridor filminin oyuncusu Emel Göksu, ‘’Medeniyetin beşiği Malatya’dan, doğduğum şehirden bu ödülü almak çok onur verici. Bana bu mutluluğu yaşatan herkese teşekkür ediyorum‘’ diye konuşurken, ödüle layık görülen fakat festivale katılamayan Bembeyaz filminin oyuncusu Ece Çeşmioğlu gönderidiği mesajında ödülünü ‘’tüm dünyada sorgulayan ve soran tüm kadınlar adına’’ aldığını açıkladı.

‘’En İyi Yönetmen’’ ödülü Selman Nacar’a  

10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ‘’En İyi Yönetmen’’ ödülünü kazanan Selman Nacar, ‘’Öncelikle bir film çekim öncesi yapımcıları ikna etmek gerekiyor. Yapımcılarımıza, tüm destekçilerimize ve oyuncularımıza teşekkür ediyorum. Ve annem için bu ödülü anlıyorum. Festivallerin devam etmesi dileğiyle’’ diyerek ödülünü aldı.   

10. Malatya Film Festivali’nin Kazananları

Kısa Film Jüri Özel Ödülü  - Şin (Yaş)

Kısa Film 3. Ödülü – Headshot

Kısa Film 2. Ödülü – Biz Susunca

Kısa Film 1. Ödülü – Aynı Gecenin Laciverti 

Belgesel Jüri Özel Ödülü – Bir Ömür Anadolu 

En İyi Belgesel Film – Acı ve Tatlı 

SİYAD En İyi Film Ödülü – Çatlak

FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü – İki Şafak Arasında / Selman Nacar

Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülü – İçimdeki Kahraman / Ali Saran

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü – Koridor / İlker Berke

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü – Çatlak / Hakan Salınmış 

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Koridor / Emel Göksu, Bembeyaz / Ece Çeşmioğlu

En İyi Senaryo Ödülü – Çatlak / Fikret Reyhan

Kemal Sunal Halk Jürisi Ödülü -  Lacivert Gece

Ulvi Saran Jüri Özel Ödülü – İki Şafak Arasında

En İyi Yönetmen Ödülü – Selman Nacar

En İyi Film Ödülü – Çatlak