sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 11 Eylül 2021

Alzheimer Hastalığını Konu Alan ‘’Sadan Hanım’’ Filminin Vizyon Tarihi Belli Oldu!

Alzheimer hastalığına dikkat çekmek amacıyla çekilen film, Alzheimer Haftası'nda vizyona girecek.

Film, alzheimer hastalığının teşhisi konulduktan, ölümüne kadar ki süreci anlatan ‘’Sadan Hanım: Bir İstanbul Hanımefendisi’’ belgeselinden yola çıkarak hazırlandı. Yönetmenliğini Göksel Gülensoy’un yaptığı film, Sadan Ünüvar’ın çocukluğundan ölümüne kadar Türkiye ve yurtdışında geçen hayatını konu alacak.

Filmde Sadan Ünüvar’ı -kendisiyle de tanışmış olan- Canan Ergüder canlandırıyor. Eşi Ziyaeddin Ünüvar’ı ise Kenan Ece oynuyor. Serap Aksoy, Ebru Nil Aydın gibi oyuncularında bulunduğu filmde, Arsen Gürzap ise sesiyle kadroda yer alıyor.



Sergi, kitap ve filmden oluşan altı yıllık projenin geçen yıl gerçekleşen sergi ayağından sonra bu yıl da dokü-drama türündeki filmi seyirciyle buluşuyor. Sadan Hanım filmi, Sadan Ünüvar’ın hayatını gözler önüne sererken, Türkiye’de yakın zamanda her üç kişiden birinin yakalanacağı Alzheimer hastalığına da dikkat çekiyor.



Aynı zamanda Sadan Ünüvar’ın damadı da olan yönetmen Göksel Gülensoy’un, film fikrinin, bundan yaklaşık yedi yıl önce eşinin, babası Ziyaeddin Ünüvar’ın çektiği 8 mm.’lik filmleri kendisine tanıtması ile başladığını söylüyor. Bundan 60-70 yıl öncesinde çekilmiş Kadıköy, Moda, İstanbul, Washington, Roma, Casablanca ve daha birçok yerden Sadan Hanım’ın görüntülerini içeren tarihi videolardan yola çıkarak filme karar verdiklerini anlatan yönetmen Göksel Gülensoy filmi ve çekim sürecini şöyle anlatıyor:

"Sadan Hanım’ın eşinin farklı ülkelerde görev alan askeri ataşe olması ve video çekmeye merakından dolayı elimizde yaklaşık 4.5 saatlik eşsiz video arşivi vardı. O sıralarda kendisine Alzheimer teşhisi konuldu. Doktoru ve Alzheimer Derneği ile konuşarak hastalığının evrelerini de bilimsel metotla filme aldık. Hastalığı geçirdiği evi, adeta bir stüdyoya döndü. 2014’de benzerliği nedeniyle ulaştığım Canan Ergüder, Sadan Hanım ile de tanışarak o zamandan itibaren projenin içine dahil oldu. Arkadaşım Kutsi Akıllı senaryosunu yazdı. Dünyada bir benzerinin olduğunu zannetmediğimiz bu film ortaya çıktı. Filmimizin, Alzheimer’a dikkat çekme, kendisi ve yakınları Alzheimer’la uğraşan insanlara rehber ve motivasyon sağlama özelliğinin yanı sıra, hayatı dolu dolu yaşamış bir cumhuriyet kadınının ilham veren hayatını geniş kitlelere ulaştırmaya da vesile olacağına inanıyorum."

Sadan Hanım filmi, Alzheimer Haftası’nın başladığı 21 Eylül’de sinemalarda gösterime girecek.

Fragmanı izlemek için: