sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 20 Eylül 2021

AVRUPA SİNEMALARI DUNE İLE FERAHLADI!

Pandemi döneminin en heyecan uyandırıcı filmlerinden Dune’un 24 ülkede vizyona girdiği 16-19 Eylül hafta sonu birçok rekora öncülük etti. Vizyona girdiği 24 ülkede de liderliği kimseye kaptırmayan Dune toplamda 36,8 milyon dolar ile açılışını yaparken Shang-Chi global gişesini 300 milyon dolara yükseltti.

Pandemi döneminin en heyecan uyandırıcı filmlerinden Dune’un 14 ülkede vizyona girdiği 16-19 Eylül hafta sonu birçok rekora öncülük etti. Vizyona girdiği 24 ülkede de liderliği kimseye kaptırmayan Dune toplamda 36,8 milyon dolar ile açılışını yaparken Shang-Chi global gişesini 300 milyon dolara yükseltti.



36,8 milyon dolarla bu haftaya damgasını vuran Dune’un en yüksek hasılatı Rusya’dan geldi. İlk üç günde 8,75 milyon dolar hasılat elde ederken bu Blade Runner 2049’a nazaran hasılat (dolar) bazında %75, seyirci bandında %94 yükseliş anlamına geliyor.

İkinci sırada 7,5 milyon dolarla Fransa yer aldı. Bu performans aynı zamanda Fransa’da pandemi döneminin en iyi açılışı anlamına geliyor. Black Widow’un 703 bin, Tenet’ın 810 bin ve rekorun önceki sahibi yüksek bütçeli yerli film Kaamelott’un 838 bin izlendiği ülkede Dune bu hafta sonu 878.409 seyirci tarafından izlenerek rekoru yenilemiş oldu.

Dune’un kırdığı rekor Fransa ile de sınırlı değil. Pandemi nedeniyle sinema salonları en çok zarar gören ülkelerden İtalya’da 2,1 milyon euroluk açılışı, bu yılın en iyi performansı anlamına geliyor. Ağustos ayında 1,35 milyon euroluk açılışıyla sinemalara derin bir nefes aldıran yerli film Mecontrote’den %55, dijital platformlarla eş zamanlı olarak vizyona giren Black Widow’dan da %50 daha iyi performans.

Geçtiğimiz yıl yerli film Father There Is Only One 2 ile derin bir nefes alsa da bu yıl yabancı filmlerle ayakta durmaya çalışan İspanya sinemalarında ise rekorun ucundan döndü. Hızlı ve Öfkeli 9’un 2,8 milyon euroluk açılışıyla yıl rekorunu elinde bulundurduğu ülkede Dune ilk üç günde 2 milyon euro hasılatla ikinci sıraya oturdu. Hatırlatmak gerekirse Black Widow burada 1,6 milyon euro hasılatla açılış yapmıştı. Fısıltı gazetesinin gücünü düşünürsek Dune’un İspanya’da 10 milyon euroya ulaşması bekleniyor.

Blade Runner 2049’un gösterişli performansından dolayı Dune için merak konusu olan bir diğer Avrupa pazarı Almanya’dan gelen sonuçlar ise bir nebze hayal kırıcı. İlk üç günde 4,9 milyon euroya ulaşan film Blade Runner 2049’a nazaran %45 daha iyi performans sergilese de pandemi etkisini iyiden iyiye üzerinden atan Alman sinemalardan 6-6.5 milyon euro bandında bir sonuç bekleniyordu.

Dune için bir de Asya sürprizi gerçekleşti. Hong Kong’da 1,1 milyon dolarla açılışını yapan film, Blade Runner 2049’a nazaran %52’lik ciddi bir gelişim kaydetti. Geçtiğimiz yıl full kapasiteyle oynasa da bu yıl tekrardan kapanan ve sinemaların yeni yeni açıldığı Tayvan’daki 1,2 milyon dolarlık performansı da %61 artışı müjdeliyor. Bölgede pastanın büyük kısmına sahip ülkeleri Çin, Kore ve Japonya üçlüsünde ise henüz vizyona girmedi. Japonya'da 15 Ekim, Çin'de 22 Ekim'de yayınlanması planlanırken Kore için henüz net bir tarih açıklanmadı.

Tüm bunların sonucunda 36,8 milyon dolar hasılata ulaşan Dune’un Wanda desteğiyle vizyona gireceği Çin ile birlikte 500 milyon doları aşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Seyirci reaksiyonunun kestirilemediği ABD’den alacağı ortalama katkı bu sayıyı 600-650 milyon bandına yükseltebilir. Film önümüzdeki hafta Orta Doğu sinemalarında, 22 Ekim 2021’de ise ülkemizde vizyona girecek.

Burak Sakar