sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 10 Nisan 2022

‘’Bergen’’ Filmi Gişeyi Artırdı, Hasılat Nasıl Paylaşıldı? Ferhat Aslan’dan Değerlendirme!

Türkiye’de en çok dağıtım payına sahip CJ ENM Türkiye’nin COO’su Ferhat Aslan, HaberTürk’e verdiği röportajda, izleyici performansını analiz etti. Aslan, aynı zamanda filmlerin hasılatının nasıl pay edildiğini de kısaca anlattı.

2022'nin ilk çeyreğindeki gişe rakamlarının pandemi öncesi dönemin gişe rakamlarına bir hayli yaklaşması, pandemi etkisinin sinema üzerinden tamamen kalktığını mı gösteriyor? Dijital platformlara rağmen yüksek izleyici sayısı, sinema sektörüne ne anlatıyor? Sorusuna Aslan,

‘’Pandemi nedeniyle sinema salonlarının kapanması sonucu 2020'nin ilk çeyreğinde iki haftalık kayıp söz konusu. Bu nedenle 2022 ile 2019'un ilk çeyreklerini karşılaştırarak sinemaya olan ilginin pandemi öncesine göre ne ölçüde olduğu daha doğru bir şekilde analiz edilebilir.’’ Şeklinde açıklamalarda bulunurken,



‘’2019 ila 2022’nin ilk çeyreklerinin gişe rakamları arasında sadece 1.401.312 kişilik fark bulunuyor. 2022'nin ilk çeyreğinde gösterime giren film sayısının diğer yıllara oranla daha az olduğunu göz önünde bulunduracak olursak aradaki 1.401.312 kişilik farkın hemen hemen kapandığını düşünebiliriz. İlk çeyrek gişe rakamlarına bakacak olursak sinemada pandemi etkisinin sona erdiğini düşünebiliriz.

Zira 2022’nin ilk çeyreğinde (1 Ocak - 31 Mart) 16.153.965 biletin 5.051.475'i (% 31.2) 'Bergen' için kesildi.’’ Diyerek Bergen filminin sektöre nasıl katkı sağladığını da dile getirdi.



Genel gişe rakamlarını ve 'Bergen'in izleyici performansını filmin dağıtımcısı olan CJ ENM Türkiye'nin COO’su Ferhat Aslan kapsamlı olarak şu şekilde değerlendirdi:

‘’Hasılat paylaşımını ilk çeyreğin en çok izlenen filmi olan 'Bergen' üzerinden örneklendirecek olursak; 7 Nisan'a kadar 5.197.256 kişinin izlediği 'Bergen', 152.355.775 TL hasılat elde etti. Ferhat Aslan'ın hasılat paylaşımı konusunda verdiği bilgilere göre ‘Bergen’in yapımcı şirketinin hasılattaki payı, yaklaşık 60 milyon TL. Doğal olarak bu para, net kâr değil. Yapımcılarının elde ettiği kâr, film için harcanan meblağ çıktıktan sonra belli oluyor.

Yapımcının elde ettiği kâr, filmin ön hazırlığı, çekimleri, post prodüksiyonu, tanıtımı ve pazarlaması için harcanan bütçe düşüldükten sonra ortaya çıkıyor. 'Bergen' ön hazırlığı 4 yıl sürmüş, dönem filmi olması ve birkaç farklı dönemi birden perdeye taşıması itibariyle yapımı oldukça maliyetli bir film. Bu hesapla, yapımcının kazancıyla ilgili olarak idida edilen rakamların son derece abartılı olduğunu söylemek mümkün.’’