sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 19 Eylül 2021

Dune ve No Time to Die, Çin'de Vizyona Girebilecek!

Dünya genelinde sinema salonu sahiplerinin gözlerini çevirdiği Dune ve No Time to Die cephesi için Çin’den olumlu haber geldi. Temel güvencesi Çin gişesi olan Shang-Chi’nin dahi vizyona giremediği pandemi ortamında lisans konusunda sıkıntı yaşaması muhtemel iki film de sansürden geçti. Denis Villeneuve’in yönetmen koltuğunda oturduğu Dune’un 22 Ekim, Daniel Craig’i son kez James Bond olarak izleyeceğimiz No Time to Die’ın ise 29 Ekim’de vizyona girmesi bekleniyor.

kişi içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu


Yerli pazar payını korumaya önem, yabancı filmlerin de hasılattan yalnızca %25’i almasına izin veren Çin Hükümeti, geçtiğimiz ay başrol oyuncusunun açıklamaları nedeniyle Shang-Chi’nin vizyona girmesini yasaklamıştı. Bu, temel güvencesi Çin gişesi olan ve Çin Yeni Yıl tatilinde vizyona girerek 1 milyar dolar barajını aşmayı planlayan serinin global gişesine hayli zarar verdi. Vatansever propagandalardan dolayı Black Widow da sınıra takılırken benzer sorunu Marvel’ın yeni filmi Eternals’ın da yaşaması muhtemel. Tüm bunların yanında Dune ve No Time to Die ise bu sorunu yaşamayacak. Her iki filmin Çin vizyonundan önce korsana düşecek olması potaniyellerini azaltacak olsa da 150-200 milyon dolar bandında katkı alması muhtemel görünüyor.

James Bond’un Avrupa’daki hakimiyetinin Çin’de aynı seviyede ilerlemediğini düşünürsek Dune ile rekabetinde fısıltı gazetesi hayli etkili olacak. Zira serinin Çin’de en çok izlenen filmi Spectre yalnızca 83.5 milyon dolar hasılat elde ederken bunun 44.5 milyonunu açılışı oluşturmuştu. Yani fısıltısı hayli zayıftı. Haliyle bu rekabette Çin seyircisinin dikkat ettiği başlıca iki kaynak, Douban ve Maoyan’dan gelecek puanlar sonucu belirleyecek. Stüdyolar Avrupa’daki %50 hakkın aksine Çin’de yalnızca %25’i alabilse de global gişeyi yüksek göstermek, gazetelerde manşete taşınmak için buraya çok önem veriyor. Bugünlerde yerli film Cloudy Mountain’in günlük ortalama 4 milyon dolar hasılatla lider olduğu Çin’de ekimin ilk haftası Ulusal Gün tatili olduğu için hayli verimli geçecek. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz sene bu tatilin ilk gününde 110 milyon dolar hasılatla tüm zamanlar rekoru kırılmıştı. Benzer performansın bu yıla taşınması da muhtemelken peşi sıra gelecek Dune ve No Time to Die rekabetinde kazananı bu tatilden maksimum verimi alan belirleyecek.