sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 04 Kasım 2021

Eternals: Nasıl Bir Performans Sinemaları Bekliyor?

Marvel’ın yeni bir evren yarattığı, haliyle kendi kitlesi tarafından çok merak edilen yeni filmi Eternals, ülkemizde yarın (5 Kasım) vizyona girecek. Chloe Zhao’nun yönetmenliğini üstlendiği film vizyon öncesi pek parlak yorumlar almasa da bir Marvel filmi olduğunu düşünürsek kaderini açılışı belirleyecek. Captain Marvel gibi Avengers sonrası yeni bir dönem olmadığı ve o PR’a yaklaşamadığı için 300-400 bin bandında açılış beklemek zor ancak en azından Shang-Chi performansının üstü yani yaklaşık 150-200 bin bandı, sinemalar için güçlü bir dönüt sağlayabilir.

Star Wars'ın 2019'daki prömiyerinden bu yana ABD'deki en iyi ön satış performansına imza atan Eternals, tahmini olarak 2,7 milyon dolar elde etti. Bu da benzer hesaplamayla ilk hafta sonunda 90-100 milyon dolar açılışı işaret ediyor. Ayrıca Kore'de Bakanlığın sinema bilet fiyatlarında %50 indiriminin başlayacağı bu hafta sonu Eternals'a çok fayda sağlayacak gibi görünüyor. Zira tatil dışında Covid döneminin en iyi açılışına imza atan filmin beş gün içinde 15 milyon dolar hasılat elde etmesi bekleniyor.



Peki Türkiye’de beklenen performans ne? Öncelikle burada Venom’un iyi bir referans sağlamayacağının altını çizmek gerekiyor. Kâğıt üstünde -özellikle de Türkiye gişesi için- Shang-Chi/Black Widow karması en doğru sonucu çıkaracaktır. Bizdeki bir diğer avantajı ise ikinci hafta sonunda Ara Tatilin geliyor oluşu. Ancak filmin negatif fısıltısı ve Marvel işlerinin gelenekselleşmiş ikinci hafta sonu düşüşü bu tatilin avantajını birkaç gömlek küçültüyor. Yine de 150-200 binli muhtemel açılışından en azından %40 düşüş yaşaması total performansına güçlü bir katkı sağlayacaktır.

Yine de boş vizyon haftası Eternals’ın yüksek salon sayısıyla beraber maksimum seyircisini getirmesini sağlayacak. Dune’un tatille birlikte IMAX seyircisini artık doyuma ulaştırması da ayrı bir avantaj. 4N1K Düğün’ün böyle bir rakipten kaçıp tatile sığınması ise kendi adında en iyisi. Potansiyelinin halen yüksek olduğuna inanmıyorum ancak kendi maksimumunu ancak bu tatilde yaşayabilir. Ayrıca Noluyo Ya avantajını kullanabilecekken Fazla Şaapma’nın da bu kadar az reklam ve Eternals’a rakip olarak gelmesi potansiyelini ciddi oranda azaltıyor. Çocuklar için yeni bir animasyon yokken Anadolu sinemaları için zor, özel format avantajına sahip zincir sinemalar için verimli bir hafta sonu olacak. Tıpkı pandemi döneminde bundan önceki birçok hafta sonunda olduğu gibi.



GÜNCELLEME: Çarşamba günü yani dün başladığı gişe yolculuğunda Eternals, en yüksek hasılatı 2.5 milyon dolar ile Kore’den kazandı. Bu noktada Bakanlığın yaptığı kampanya sürümden kar noktasında büyük bir katkı sağlıyor. İkinci sıradaki Fransa 1,5 milyon, Almanya 700 bin, İtalya ve Tayvan ise 600 bin dolar hasılat getirdi. Ayrıca daha küçük çaplı performans olarak Hong Kong’daki 500 bin ve Norveç’teki 125 bin dolarlık performansların da beklenti ölçüsünde geldiğini hatırlatmak lazım. Yani film şimdilik fire vermeden gidiyor. Hindistan’da Sooryavanshi ile rekabetinde gördüğümüz üzere bazı ülkelerde bulduğu salon sayısı ne Venom ne de Black Widow kadar yüksek. Bu da yeniden açılmanın ilk döneminde vizyona giren filmlere kıyasla %10-15 oranında dezavantaj getiriyor. Ancak o filmlerin zemin hazırlayıcı görevi gördüğünü düşünürsek bu fire çok da önemli değil.
Kısacası dünya çapında 75 milyon dolar açılış getirmesi beklenen Eternals’ın ülkemizde de 150-200 bin bandında açılış potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki bu sayıların da üstüne çıktığı, daha gösterişli bir performansla sinemaların kazandığı ivmeyi sürdürebilir.

Burak Sakar