sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Röportaj 01 Haziran 2020

Dünyaca Ünlü İsim Mark Hirzberger-Taylor SinemaPort'a Konuştu

Universal ve Paramount stüdyolarının bir iştiraki olarak, dünyanın önde gelen film dağıtım şirketlerinden biri olan United International Pictures'ın (UIP) Türkiye Genel Müdürü olarak görev almış olan, şu an ise İngiltere'de Park Circus'ın CEO'luğunu üstlenen ve sinema sektöründe uzun yıllar deneyim sahibi olan Mark Hirzberger-Taylor ile sohbet ettik.


Öncelikle sinema sektörüyle nasıl tanıştınız? Bugünlere nasıl geldiniz? Ve hangi firmalarda ve pozisyonlarda çalıştınız?

Leeds Üniversitesi'nde Fransızca ve Almanca eğitimi aldıktan ve Londra'da yeminli mali müşavir olarak kalifiye olduktan sonra, 1993 yılında UIP'ye Uluslararası Kurumsal Denetçi olarak katıldım. Londra'dan yola çıkarak UIP'nin uluslararası ofislerinin çoğunda çalışarak dünyayı dolaştım.3 yıl sonra film dağıtımının “gerçek dünyasına” gitmek istediğime karar verdim ve 1996'da UIP tarafından temsil edilen stüdyoların temsilcisi olarak Endonezya'nın Jakarta şehrine taşındım. İki yıl sonra 1998'de, 2 yıl öğrenci olarak kaldığım sevgili Avusturya'ya geri döndüm ve 2013 yılına kadar genel müdür olarak çalıştım. Kısa bir aradan sonra İstanbul'da UIP operasyonunu yönetme şansım oldu. 2018'den beri Avusturya Film Enstitüsü'nün, Proje Komisyonu'nda yer alıyorum.


Türkiye'de çalıştığınız dönemi özlüyor musunuz? Türkiye'nin en büyük film dağıtım şirketlerinden biri olan UIP'nin başındaydınız. Böyle bir pozisyonu neden bıraktınız?

Türkiye'de çok fazla hoş anım var ve orada geçirdiğim zaman, profesyonel kariyerimin en tatmin edici ve keyifli dönemlerinden biriydi. Gerçekten de UIP ve daha geniş sektördeki harika meslektaşlarımın yanı sıra, İstanbul'un getirdiği canlı ve kozmopolit bir şehirde yaşamaya dair her şeyi özlüyorum! Başlangıçta Türkiye'ye sadece 3 ay boyunca danışman olarak gitmem istendi, bu yüzden uzatma süresi gerçek bir bonus oldu ve kendimi Türk kültürüne sokmamı ve böyle harika bir şehrin ve ülkenin en iyisini deneyimlememi sağladı.


Türkiye'nin film üretim ve dağıtım alanındaki uluslararası konumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bana göre Türk modeli, hem uluslararası platformda,birinci sınıf yerel yapımları kucaklayan izleyiciler için idealdir. Bu, her yıl etkileyici gişe sonuçlarına yansımaktadır. Böyle bir durum ancak Türk yerel ürününün sürekli yüksek kalitesi ve standardı sayesinde mümkündür ve birçok Türk filminin de dünya çapında izleyicileri eğlendirdiğini öğrenmek çok cesaret verici. UIP'de iken,birçok Türk filmini en yüksek uluslararası standartlarda üreten ve işleten en   BKM ve Taff gibi prestijli stüdyolardan gelen filmleri dağıtmak bir onurdu.

Şu anda İngiltere'de Park Circus'un CEO'sunuz. Bize çalışmalarınızdan ve yakında gerçekleştirilecek yeni projelerinizden bahseder misiniz?

Park Circus, tüm büyük Hollywood ve İngiliz stüdyolarından 25.000'den fazla başlığı ve birçok uzman kütüphanesi ve kataloğu temsil eden küresel bir distribütör ve satış acentesidir. Ayrıca, 35mm ve 70mm baskılardan oluşan geniş kütüphanemiz dünya çapında rezervasyon için kullanılabilir. Küçük ekranda, Park Circus çok sayıda Hollywood ve ev video, televizyon ve dijital dağıtım için bağımsız unvanları temsil ediyor. Park Circus, yeni nesil sinema harikalarını büyük ekrana getirmek için çalışmalarını giderek genişletti. Stüdyo ve bağımsız ortaklar adına çalışarak, yeni ve köklü yönetmenlerden dünya çapında festivallere ve sinemalara yeni işler getiriyoruz. Mevcut projelerimiz açısından, sinema izleyicileriyle tekrar bir araya gelene ve dünya çapında sinema sergisine ve festivallerine ısmarlama satış, pazarlama, finans ve teknik operasyon hizmetlerimizi sunana kadar, filmlerde sevilecek her şeyi bir hepimizin paylaşabileceği şekilde - çevrimiçi bir topluluk olarak. Şimdiye kadar dijital kanallarımızda öne çıkan özellikler arasında, seslerinin böyle önemli olduğuna inandığımız küresel programcılar ile bir dizi röportaj olan Spotlight On, Londra'daki Prens Charles Sineması'ndan Paul Vickery, Kristy Matheson ile konuştuk. ACMI Melbourne, Cannes Classics Gerald Duchaussoy, Dallas Texas Tiyatrosu Barak Epstein, programcılar Biz Broadway Sinematheque Hong Kong Parable ve Didi Wu vardır. Çok daha fazlası olacak!

Başka bir yeni proje Cinemoments - bu bir deneme. Filmdeki en sevdiğimiz anlardan bazılarını sergileyerek biraz sevgi ve biraz da film büyüsüden yaymayı umuyoruz. YouTube kanalımızda bulunan en sevdiğim klibi seçtim - Muson Düğünü. Park Circus ekibi tarafından seçilen diğer önemli noktalar arasında Buster Keaton'ın Polisleri, Harold Lloyd's Brassed Off, 1990'ın klasik acı tatlı komedi draması Brassed Off, Billy Wilder classic Some Like it Hot ve 1976 komedi müzikal Bugsy Malone.

Diğer dijital kutlamalar da Konuk Seçimleri'dir - film endüstrisindeki bazı arkadaşlarımızdan 25.000 güçlü kataloğumuzu seçmelerini istedik ve dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere tekrar bir araya gelene kadar evde bu filmleri izlemelerini önerdik. Sinemalarda, Vicky Krieps, Tom Skerritt, David Oyelowo, Sue Lloyd ve Julian Fellowes - ve Hidden Gems dahil katılımcılarla: bir kez daha sinemalarda bir araya gelinceye kadar web sitemizde ve sosyal kanallarda sahne arkası ve ikonik arşiv görüntüleri paylaşıyoruz   Ayrıca, satış perspektifinden, Park Circus sinema programcılarına sinemada bir sinema kutlaması için büyük ekranda tekrar görülmeye hazır tüm izleyiciler için beğenilen, çok sevilen klasik filmler sunmayı planlıyor gerçekten harika filmler deneyimlenmelidir. Bununla ilgili daha fazla haber için bu alanı izleyin!


Park Circus'un dünya pazarındaki yeri nedir?

Park Circus ile ilgili en inanılmaz şeylerden biri, gerçekten küresel olduğumuzdur - dünyanın 113 ülkesinde yılda 20.500'den fazla tiyatro gösterisini lisanslıyoruz. Ve Londra, Glasgow, Paris, Los Angeles'ta ofislerimiz ve Avustralya'da da reklam varlığımız var. Uzak yerlerdeki dış mekan gösterimlerinden, büyük sinemalardaki retrospektiflere; yeni filmlerin festival prömiyerlerinden şehir çatılarındaki açılır gösterimlere; inanılmaz sinema olaylarını gerçekleştirmeyi seviyoruz. Bu garip durum, neredeyse durgunluk, korona virüsünün bizi hepimize zorlaması, birçok seviyede ve farklı zaman dilimlerinde yaşadığımız bir durumdur ve dünya çapında birçok bölgede - sinemaların tamamen kapalı olduğunu gördük, sinemalar yavaş yavaş yeniden açılıyor, festivaller hareket ediyor çevrimiçi ve tüm bunlar boyunca güvenli bir şekilde taramaya devam eden katılımcılar. Dünya pazarındaki yerimiz, Satış, Pazarlama, Teknik Operasyonlar ve Finans alanında, son 17 yıldır yaptığımız en iyi ısmarlama dağıtım hizmetlerini kendi şirket içi Üretim kolumuzla, ihtiyaçlarına göre uyarlamaya devam etmektir. sektördeki birçok arkadaşımız ve ortağımız. Ve bizim yerimiz de dünya çapında her yıl on binlerce gösterimi lisanslamaya devam etmek ve sinema mirasını dünya çapında büyük ekrana geri getirmek!


Film endüstrisinde küresel olarak, korona virüsünün etkilerinin ne kadar süreceğini düşünüyorsunuz ?  

Park Circus olarak filmleri seviyoruz, sinemaları seviyoruz ve harika bir film izleyen bir izleyici kitlesinin parçası olmayı seviyoruz. Sinemada izleyicilerin harika filmler izlerken kolektif deneyimi hepimizle ilgilidir. Paylaşılan hikayeler, kaçış. Sinemalar, tamamen yeni bir dünyaya kaçtığınız ve ruhunuzu yeniden canlandırdığınız, bir şekilde zaman içinde askıya alındığınız ve ışığa, ilham verici ve ışığa bakarak yanıp söndüğünüz bir sığınaktır.  Normal zamanlarda, Park Circus, tüm büyük Hollywood ve İngiliz stüdyolarının yanı sıra birçok uzman kütüphanesi ve kataloğundan 25.000'in üzerinde başlığı temsil etmekten gurur duyamazdı. Doğal olarak, sinemaların kapanışını ve seyircilerin evde kalması gerektiğini görmek için kalbimiz kırıldı. Coronavirus salgını, film endüstrisinde ve ötesinde herkes için büyük bir meydan okumadır. Kilitleme sırasında bu kez birçok izleyici, film izlemek için birçok fırsatı keşfetti, sinemaya ulaşma yolunda herhangi bir 'engel' olmadan filmleri keşfetmenin kolay yeni yollarını ve yeni platformlarını buldu. Kitlelerin bir filmi deneyimlemek için koltuklarından taşınmaları veya kilitleme sırasında fazladan ödeme yapmaları gerekmiyor ve geri döneceklerini varsaymaktan çekinmemeliyiz. Bu yüzden virüsün etkileri endüstri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak, şüphesiz ve bazı şeylerin değişmesi gerekecek. Ancak değişim fırsatlar demektir ve biz bir film endüstrisi olarak bu fırsatları kullanmalıyız. Ancak, izleyicilerin sinemalara geri döneceğinden hiç şüphem yok.En azından şu anda sinemaların güvenli bir şekilde yeniden açılabilecekleri birçok yerde, henüz yapmadılarsa, tartışma aşamasındayız, bu yüzden ilerleme kaydediyoruz.


Son olarak, okuyucularımıza ne söylemek istersiniz? Sektör çalışanlarına neler söylemek istersiniz ve genel olarak sinema sektörüne mesajınız nedir?

Bu zor dönemlerde bile sinema sektöründe açığa çıkan bolca yaratıcılık ve kolektif işler için gerçekten çok seviniyorum. Bu son haftalarda sinema sektörü çok fazla şeyin üstesinden geldi ve bende sinema sektöründe yer alan tüm şanslı insanlara ve okurlara buradan bol bol pozitiflik gönderiyorum. Hepimiz sinemanın ulusal ruhuna yeniden yerleşmesine yardımcı olmalıyız ve büyük ekran deneyiminin büyüsünü 125 yıl daha örmeye devam etmesini sağlamak için bir araya gelmeliyiz...


English and the Original Version


Mr. Mark, first of all how did you meet the cinema sector? In which ways have you come to these days? And in which firms and positions did you hold? After studying French and German at Leeds University and qualifying as a Chartered Accountant in London, I joined UIP as an International Corporate Auditor in 1993. Based out of London, I was able to travel the world working in many of UIP’s international offices, learning from many of the industry greats. After 3 years I decided I want to have a go in the “real world” of film distribution and in 1996 I moved to Jakarta, Indonesia acting as a Representative for the studios represented by UIP. Two years later in 1998 I moved back to my beloved Austria – where I had spent 2 years as a student – and took the role of General Manager which I held until 2013. After a short break I had the chance to manage the UIP operation in Istanbul. Since 2018 I have been on the Project Commission of the Austrian Film Institute (ÖFI) responsible for allocating public film funding.
Do you miss the period you worked in Turkey? You were at the head of one of the largest film distribution company in Turkey, Turkey UIP. Why did you leave it? I have such very fond memories of Turkey and the time I spent there was one of the most fulfilling and enjoyable periods of my professional career so far. I do indeed miss most of all my wonderful colleagues at UIP and the wider industry as well as everything that living in such a vibrant and cosmopolitan city as Istanbul brings! Originally I was asked to go to Turkey as a consultant for only 3 months, so the extra time was a real bonus and allowed me to immerse myself in Turkish culture and experience the very best of such a wonderful city and country.
What do you think about Turkeys  international position in field of  production & distribution? In my view the Turkish model is ideal with audiences embracing both the international blockbusters together with the world-class local productions. This is reflected in the impressive box office results year on year. Such a situation is only possible thanks to the consistently high quality and standard of the Turkish local product and it was encouraging to learn that many Turkish films also entertain audiences around the world. While at UIP, it was an honour to be able to distribute many Turkish films from such prestigious studios as BKM and Taff who produce and operate to he highest international standards.
You are CEO of Park Circus in the UK at the moment. Can you tell us about your work and your new projects that will be realized soon? Park Circus is a global distributor and sales agent, representing over 25,000 titles from all the major Hollywood and British studios, along with many specialist libraries and catalogues. In addition, our extensive library of 35mm and 70mm prints is available for booking worldwide. On the small screen, Park Circus represents a large number of Hollywood and independent titles for home video, television and digital distribution. Park Circus has also increasingly expanded its work to bring the next generation of cinema greats to the big screen. Working on behalf of studio and independent partners, we bring new work from new and established directors to festivals and cinemas around the world. In terms of our current projects, until we are back together with audiences in cinemas and providing our bespoke sales, marketing, finance and technical operations services to cinema exhibition and festivals worldwide, we’ll be celebrating everything there is to love about films in a way we can all share – as an online community. Highlights on our digital channels so far include Spotlight On, a series of interviews with the global programmers whose voices we believe are so key at a time like this –  so far we have spoken to Paul Vickery of the Prince Charles Cinema in London, Kristy Matheson at ACMI Melbourne, Gerald Duchaussoy of Cannes Classics, Barak Epstein of Texas Theatre in Dallas,  programmers We are Parable and Didi Wu at Broadway Cinematheque Hong Kong. There will be many more to come! Another new project is Cinemoments - during these trying and uncertain times, we hope to be able to spread a little bit of love and movie magic by showcasing some of our favourite moments in film. I’ve picked my own favourite clip that’s on our YouTube channel – Monsoon Wedding – and other highlights picked by the Park Circus team include Buster Keaton’s Cops, Harold Lloyd’s Brassed Off, 1990’s classic bittersweet comedy drama Brassed Off, Billy Wilder classic Some Like it Hot, and 1976 comedy musical Bugsy Malone.  Other digital celebrations include Guest Picks - we've asked some of our friends from across the film industry to take their pick of our 25,000 strong catalogue, and offer us their suggestions for audiences around the world to watch at home until we're back together in cinemas, with participants so far  including Vicky Krieps, Tom Skerritt, David Oyelowo, Sue Lloyd and Julian Fellowes – and Hidden Gems: sharing behind the scenes and iconic archival images across our website and social channels until we are back together in cinemas once again​ In addition, from a sales perspective, Park Circus also plans to present cinema programmers with a package of acclaimed, much-loved classic films, for all audiences, ready to be seen back on the big screen for a celebration of cinema, at the cinema, where truly great films should be experienced​. Watch this space for more news on that!
What is the place of Park Circus in the world market? One of the most incredible things about Park Circus is that we are truly global – we license over 20,500 theatrical screenings per year in 113 countries around the world. And we have offices in London, Glasgow, Paris, Los Angeles, ad presence on the ground in Australia too.  From outdoor screenings in remote locations, to retrospectives in major cinematheques; from festival premieres of new titles, to pop-up screenings on city rooftops; we love making incredible cinema events happen. So this strange situation, stasis almost, that the corona virus has forced us all into is one that we are experiencing on many levels and different timeframes, and in many territories worldwide – we’ve seen cinemas completely closed, cinemas gradually reopening, festivals moving online and exhibitors who have managed to continue screening  safely throughout all this. Our place in the world market is to continue to provide the very best bespoke distribution services we have been doing for the last 17 years across Sales, Marketing, Technical Operations and Finance, with our own in-house Production arm , adapting to the needs of our many friends and partners across the industry. And our place is also to continue to license tens of thousands of screenings around the world annually, bringing cinema heritage back to the big screen globally!
How long do you think the effects of corona virus will globally last at the movie industry? At Park Circus, we love film, we love cinemas and we love being part of an audience watching a great movie. The collective experience of audiences in a cinema watching great films is what we are all about. Shared stories, escapism. Cinemas are a refuge, where you escape into an entirely new world and revitalise your soul, suspended somehow in time, and you come out blinking into the light, inspired and engaged. In normal times, Park Circus couldn’t be prouder to represents over 25,000 titles from all the major Hollywood and British studios, along with many specialist libraries and catalogues.  So naturally, we’re heartbroken to see cinemas closing and audiences needing to stay at home. The Coronavirus pandemic is a huge challenge for everyone, in the film industry and beyond.  This time during lockdown will have seen many audiences exploring all the many opportunities to watch films at home, finding easy new ways and new platforms to discover films without any ‘barriers’ in the way of getting to the cinema. Audiences haven’t needed to move from their sofa or pay any extra during lockdown to experience a film, and we must not be complacent to presume they will simply return. So the effects of the virus will have a significant impact on the industry, no doubt, and some things will need to change. But change means opportunities, and we as a movie industry must take those opportunities. But I have no doubt that audiences will return to cinemas – and we are at least now in the phase of discussing in most places when cinemas can safely reopen, if they are not already doing so – so we are making progress.
Finally, what would you like to say to our readers? What would you like to say to the sector employees and what is your message to the cinema sector in general? I have been heartened to see that despite deeply challenging circumstances, that we have seen so much creativity, collaboration and innovation happen in the cinema sector generally, so quickly, over the last few weeks. I send - to your readers and to those who are lucky enough to work in the cinema sector  with all its magic, passion, creativity -  a message of positivity, resilience and a reminder that we should remember what we have achieved so quickly and collaboratively in the last few weeks – in order that we can make even more exciting things happen for audiences worldwide! We all must help re-embed cinema going in the (inter)national psyche and pull together to ensure that the big screen experience will continue to weave its magic for another 125 years.
Röportaj : Özcan Beylan - SinemaPort İngilizce - Türkçe Çeviri : Begüm Kurnaz - SinemaPort