sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 05 Mayıs 2022

"Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok" Yasal Süresi Dolmadan Dijital Platforma Satıldı!

Ortalığı kasıp kavuran Spider-Man: No Way Home (Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok) filmi, yasal süresi dolmadan dijital platforma satıldı.

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişi tarafından sinemalarda seyredilen Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok, yabancı sermayeli dağıtımcı tarafından Türkiye Sinema Kanunu hiçe sayılarak Turkcell TV+'a satıldı.

17 Aralık'ta vizyona giren filmin, ücretli dijital platformlarda yayınlanması için 5 aylık yasal sürenin beklenmesi gerekiyordu. Fakat Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok'un dağıtım şirketi henüz filmin yasal süresi dolmadan yapımı dijital platformda gösterime soktu. 



Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmeliğe göre, sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan diğer ortamlarda ise altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanmaması gerekiyor. 

Bütün yapımcılar ve şirketler bu kurala uyarak filmlerin yasal süreleri dolmadan herhangi bir ortamda yayılamazken, yabancı sermayeli şirketin bu kuralı hiçe sayarak Turkcell TV+ satışını gerçekleştirmesi birçok tepkiyi de beraberinde getirdi. 

Bu durum aynı zamanda yürürlükte olan 5224 sayılı Sinema Filmleri Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkındaki kanunun ve yönetmeliğinin alenen ve açıkça ihlal edilmesi anlamına geliyor. Herhangi bir şirketin bu ihlali yapması yok sayılamaz. Bu durum acaba Amerika'da olsa Warner Bros - Sony bunu yapabilir miydi? Eseri tescil ettiren firma direkt açık ihlalinden dolayı ne tür bir yaptırım ile karşılaşacak, kanun tarafında Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ne yapacak?