sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 18 Ekim 2021

Sinemacılar Eylem Yapmaya Hazırlanıyor: Aşı/PCR Zorunluluğu Kalkmazsa Perdeler Kararacak!

Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden olan sinema, uzun bir süredir toparlanmaya çalışıyordu. İzleyici sayısının düştüğü, aşı/PCR testi uygulamasının devam ettiği sinemaların nasıl eski günlerine kavuşacağı ise sürekli olarak tartışılıyordu. Bu durumdan oldukça etkilenen sinema salonu işletmecileri, artık eylem yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Fevzi Genç, PCR testi ibraz zorunluluğu nedeniyle seyirci sayısının yeniden düşüşe geçtiğini, bu zorunluluğun kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla görüşme yapacaklarını açıkladı. Genç, sadece aşı/PCR uygulamasının bile gişede yüzde 40’a yakın kayıplara sebep olduğunu belirtti.

Fevzi Genç artık eylem yapmayı düşündülerini ise, “Bakanlıkla acil tedbirler için bir toplantımız olacak. Aşı ve PCR zorunluluğu belimizi büktü, buna bir çözüm geliştirmezsek ülke geneli bir kapatma eylemi gerçekleştirebiliriz. Talebimiz HES kodu olmadan sinemalara girilebilmesi. Sinemalar zaten risksiz. Müşteri sayısı yüzde 50’ye düştü. Herkese maske zorunluluğu var. Kafelere, berberlere, birçok restorana HES kodu sorulmadan girilebiliyor. Sinemalar bu ortamlara göre çok daha risksiz bir ortamdır. Üyelerimiz, talebimizin kabul edilmemesi halinde ülkede perdeleri karatabileceklerini söylüyor.” sözleriyle duyurdu. (%50 kapasite sınırı bugün açıklanan yeni kararla kaldırıldı.)

2021 yılının açıklanan rakamları, sinema izleyici sayısındaki ciddi düşüşü gözler önüne sermişti. Haberin detayları için tıklayınız. Sektörün artık iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Genç, "ABD sineması eski rakamlarını yakaladı ama biz yakalayamadık. Tam biz toparlanırken PCR testi zorunluluğu geldi bu da bizi etkiledi. Yüzde 30 civarında gişeden dönüş var, yüzde 10 civarında da hiç gelmeyen seyircimiz olduğunu düşünüyoruz. Aşıya özendirme çabalarını takdir ediyoruz ancak sinemaların riskli yerler olduğu algısına karşıyız." ifadelerini kullandı.

Sinemalarla ilgili açıklanacak yeni kararları sitemizden takip edebilirsiniz.