sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 03 Kasım 2021

Sinemalar İçin Tatsız Tatil: 29 Ekim

Sinema salonlarının her sene merakla beklediği, hatta Ara Tatil’in gelişiyle birlikte, pandemi öncesindeki sene ayrı bir ivme kazanan 29 Ekim tatili bu sene sinema salonları için buruk geçti. Geçtiğimiz haftanın lideri Dune’un %10 düşüş yaşayarak 83 bin seyirciyle liderliğini koruduğu hafta sonu, toplamda 312 bin seyirciyle büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

Çarşamba’dan belli olan perşembenin gelişi ne yazık ki büyük bir potansiyelin kaybı ve sinema salonları için kötü günlerin habercisi. Zira eldeki yerli filmlerin 29 Ekim + Ara Tatil avantajıyla dahi vizyona girmeyi seçmediği bir dönemde aralık, ocak gibi aylarda neden sinemaları seçsinler sorusunun cevabı meçhul. Oysaki Almanya, İtalya gibi ülkeler ulusal tatilleri öncesi bu aşamayı çoktan geçti. Her iki ülkede halen Fack ju Göhte, The Traitor ayarında saf açılış+fısıltı filmleri yok, bunun pandemi döneminde bizde olmasını da bekleyemeyiz ancak en azından 150-200 bin bandında açılış getirebilecek filmlere sahipler. Bizdeki sorun da burada.



Tatilde ağırlıklı olarak çocuk seyircinin geldiğini rahatlıkla okuyabiliyoruz. Ancak oradaki sonuçlar da pek iç açıcı değil. Lider İstanbul Muhafızları’nın 42 bin seyircilik açılışı tatilin etkisinin sıfır olduğunu gösteriyor. Zira normal zamanda 95-100 bin açılış potansiyeliyle vizyona giren film zaten herhangi bir tarihte bu salon sayısıyla üç aşağı beş yukarı benzer performans getirecekti. Nerede 29 Ekim’in artısı? Yanında yetişkinleri çekebilecek bir film olmayınca ve filmin tanıtımına uğraşılmayınca, üstüne üstlük İstanbul Muhafızları bu takvim için yeterince iddialı bir tercih olmayınca gelen sonuç anca bu.

Ancak burada salonlarını kaybetmesine rağmen Luka’nın %3’lük artışı ve Patron Bebek 2’nin %10’luk alçak düşüşüne dikkat kesilmek gerekiyor. Seyirci 29 Ekim tatilinde yeni içerik olmayınca haftalar önceki filmi tercih etme eğilimi gösterdi. Oysaki tatilin avantajı yeni filmlerde saklı.

Öte yandan pandemi döneminin en iddialı yerlisi Hep Yek 4 ne yazık ki 250 bin seyirciyi göremeden vizyondan ayrılacak. Ben halen neden 29 Ekim’de vizyona girmediğini anlamadım ancak bu performanstan dersler çıkarılırsa yerli filmler için iyi bir referans. Zira halen net bir düşüş göstermedi. Bu net düşüşü muhtemelen Eternals’ın gelişiyle haftaya göstermiş olacak ancak demek ki belli potansiyeldeki filmler pandemi döneminde açılışını koruyabiliyor. Burada kilit olan soru açılışının ne olduğu. Zira kırk bin de açılış dört yüz bin de…

Milyon seyirci potansiyelindeki yerli filmlerimiz vizyon tarihi konusunda halen belirsizliğini koruyor. Bazıları tanıtımına başlamadığı için büyük bir sorun değil ancak bir iki filmde raf ömrü ciddi bir sorun yaratabilir. Ara Tatil’de vizyona girecek 4N1K Düğün ne yazık ki sinemaların beklediği o sükseyi getirmekten uzak. Geriye en yakın tarih ise Sömestr kalıyor… Aralık başının komediler için verimli olduğunu biliyoruz. Tatili beklemeden vizyona girmek, fısıltısı aracılığıyla da tatil seyircisini kazanmak isteyen filmler için iyi bir seçenek olabilir. Ancak 29 Ekim gibi bir tatil dahi bu kadar boş geçiyorken aralık denemesini kim yapar bilemiyorum. Bildiğimiz tek gerçek şu ki; büyük bir potansiyel göz göre göre eriyor.

Burak Sakar