sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 27 Ekim 2021

Sinemalara Yeni Bir Umut: Dune!

Sinemaların dört gözle beklediği filmlerden Dune: Çöl Gezegeni, eş zamanlı HBO Max yayınıyla birlikte vizyona girdi. İlk üç gününde 102.318 seyircinin izlediği film, Box Office Türkiye listesinde zirveye ulaşırken haftaya gelecek 29 Ekim tatili öncesi potansiyelini de gösterdi.



Kapasite sınırının 1,5 yıl aradan sonra kalktığı ilk hafta sonunda seyirci rekoru yenilenemese de Venom’un geçtiğimiz hafta sonu vizyona girdiğini düşünürsek sonuçlar iştah açıcı. Özellikle de haftanın yenisi Dune’un normal zamana yakın seviyede sayılabilecek 100 bini aşkın performansı dikkat çekici. Öte yandan geçtiğimiz haftanın lideri Venom 2: Zehirli Öfke’nin negatif fısıltısına rağmen -büyük ihtimalle kapasite artımının katkısıyla- düşüşünü %50’de frenleyebilmesi de burada önemli. Ancak açılışının 200 bini geçemediğini düşünürsek %50 tabii ki çok ciddi bir düşüş. Yine de Marvel filmlerinin sinemalar için -büyük çoğunlukla- açılıştan ötesini vaat etmediğini ortamda şaşırtıcı bir sonuç değil.

Tekrardan Dune’a dönersek özellikle de IMAX performansı dikkat çekici. Ülkemizde 2D, 3D, IMAX 2D, IMAX 3D, ScreenX, 4DX gibi formatlarla vizyona giren film ABD’de gişesinin %50’sini özel formatlardan kazandı. Takip edebildiğim kadarıyla bizde de benzer bir performans sergilediğini düşünsem de resmi olarak açıklanmadığı için yorum yapmak güç. Ancak her ne olursa olsun seyirci yorumlarından dahi Dune’un bir özel format filmi olduğu, internete sızsa da seyircinin önceliği sinemaya ayırdığını görebiliyoruz. Bu açıdan önümüzdeki hafta performansı da aslında eş zamanlı vizyona giren filmlerin fısıltı gazetesinden ne denli etkilendiğini gösterecek. Zira pandemi döneminde fısıltısı güçlü tek film Free Guy’da bunu test etme şansımız olmamıştı, Dune bu açıdan önemli bir test verecek.

Dune’un önümüzdeki hafta 29 Ekim tatiline denk gelmesi Türkiye gişesini dünya çapındaki düşüşlerinden biraz daha ayrıştıracak ancak yine de global performansını incelemekte fayda var… Eylül ayının ortasında vizyona girdiği ve ilk hafta sonunda 800 bini aşkın seyirciyle pandemi dönemi rekoru kırdığı Fransa’da ikinci hafta sonu düşüşü %38 gelmişti. Bu aslında fısıltının ikinci aşaması yani giden seyircinin filmi sevdiği ancak genel kitleye hitap etmediği anlamına geliyor. Açılıştaki seyirci profilini ve gelen yorumları düşünürsek Türkiye’de de benzer bir kitle söz konusu. Aynı hafta sonu vizyona girdiği İsviçre’de bu oran %28, Almanya’da ise %24 olarak şekillenmişti.

29 Ekim tatilinde iddialı bir filmin gelmeyeceğini düşünürsek Dune için %10-15’lik düşüş kapıda diyebiliriz. Hatta sinemaların vereceği salon sayısına bağlı bir artış dahi görebiliriz -ki bu pandemide 10 bin üstü açan filmlerdeki ilk yükseliş olabilir. Zira peşi sıra Eternals geleceği için artık Venom’un da potansiyeli bitti. Aynı zamanda geçtiğimiz hafta sinema salonlarının %11’inde gösterilen Robot Ron Bir Sorun Var’ın etkisiz performansı ve İstanbul Muhafızları’nın gelecek olması buradan da bir boşluk yaratabilir, daha doğrusu yaratmalı. Zira sinema salonlarının elinde yetişkinleri yakalayabileceği tek güç olarak Dune kaldı.



Haftanın diğer performanslarında Hep Yek 4’ün düşüşünü %24’te tutabilmesi dikkat çekici. Ancak açılışının yalnızca 44 bin olduğunu düşünürsek bu oran düşüklüğünün önemi azalıyor. Zira serinin üçüncü filmi dördüncüye nazaran %70 daha güçlüydü. Kaldı ki üçüncü filmin de düşüş oranı çok değil %30 idi. Burada Gürkan karakterine hayat veren Gökhan Yıkılkan’ın kadrodan ayrılması büyük bir sıkıntı yarattı ancak o boşluk Şafak Sezer ile nispeten farklı bir kitleye açılarak doldurulsa da vizyon tarihindeki hata ciddi sıkıntılara yol açtı.

Vizyonun önümüzdeki haftasında muhtemelen Dune-İstanbul Muhafızları çekişmesi izleyeceğiz. Ancak sorun şuradaki bu iki film ebeveyn-çocuk paslaşmasını yaratacak güçte değil. Dune’un yaş ortalaması yerli filmlere nazaran çok daha genç. Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunlukta il dışına gitmesi normal bir yerli filme nazaran 29 Ekim potansiyelini azaltsa da belli bir sınırın üstünde kalacağı da aşikâr. Sorun şuradaki; İstanbul Muhafızları sinemalara ne vaat ediyor?

İlk filmi toplamda 212 bin izlenen serinin en büyük artısı boş vizyon takvimi ve ilk filmin ikinci hafta sonunda yaşadığı yükseliş. Ön satışlar henüz açılmadığı için net bir performans göremesek de animasyonlarda zaten seyircinin gişeden alıma öncelik verdiğini biliyoruz. Paslaşacak yetişkin filminin olmaması da tekil bilet sayısını 2 hatta 3’e çıkartabilir. Tüm bunların sonucu ise liderlik savaşında kazananı belirleyecektir.


Burak Sakar