sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 05 Eylül 2021

Türkiye’de Metre Kareye Düşen Sanat Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığı’nın sinema salonlarına girişlerde aşı veya PCR testi kontrolü uygulaması 6 Eylül'de başlıyor.

T.C. İçişleri Bakanlığı'nca valiliklere gönderilen "Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelgeyle; 18 yaşından büyük izleyicilerin, 6 Eylül'den itibaren sinemalara girişlerde aşı veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sorgulaması zorunluluğu getirileceği bildirilmişti. Bu uygulama yarından itibaren yurt genelinde uygulanacak.

Oldukça tartışmalı bir duruma gelen ‘’Neden AVM, metrobüs gibi kalabalık yerlerde aşı ve PCR zorunluluğu yok iken; sinema, konser ve tiyatro salonlarında zorunlu?’’ sorusuna Kültür Bakanı Ersoy, sinema salonlarında metre kareye düşen insan sayısının, AVM’lere kıyasla daha fazla olduğunu iddia etti. Sağlık Bakanı Koca ise, daha kalabalık olan ortamlara bu zorunluluğun uygulanıp uygulanmayacağı sorulduğunda, ‘’Böyle bir şey gündemimizde yok. Gündemimize almadık çünkü biz önümüzdeki günlerde daha fazla aşılama yapacağımıza inanıyoruz.’’ cevabını verdi. Peki, Bakanlar ‘’Türkiye’de Metre Kareye Düşen Sanat Ne Kadar?’’ sorusuna ne cevap verecek.

Fakat bu durum yine de belirli hesaplar yapılmasına yol açtı. Metrekareleri ve yoğunlukları düşünüldüğünde; AVM’lere, metrobüslere, restoranlara ve taksilere gösterilen rağbetin daha fazla olduğu görülmektedir. 



Ortalama bir sinema salonundaki koltuk sayısı baz alındığında aynı anda en fazla 150 kişi, burada bulunurken, bir AVM’nin günlük ziyaretçi sayısı 1 milyonu aşmaktadır. İçerisindeki mağazaların metrekare olarak daha küçük, fakat insan sayısının yoğun olması, asıl bu mekanlarda aşı ve PCR zorunluluğunun olması gerektiğine örnektir. Ayrıca restoranlardaki hijyenin tam olarak sağlanamayacak olması, metrobüslerin yolcu ulaşımını tıka basa ve gün içerisinde sürekli yapıyor olması, bu uygulamanın olması gerektiği yerlere ulaşılamadığını göstermektedir.