sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Röportaj 09 Haziran 2020

TV8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu ''Mesleğimle büyüdüm..''

TV8'de Genel Müdürlük görevine 1992'den bu yana TV sektöründe çalışan deneyimli isim Aslı Çini Yaşaroğlu . Aslı Çini Yaşaroğlu, uzun yıllar Show TV Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüş ve  Star TV Pazarlama ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcılığı görevinde de yer almıştır.


Yıllardır Türk televizyonlarının başarılı kadın yöneticilerinden birisiniz. Mesleğe ilk atılımınız nasıl oldu ve nasıl gelişti? Bu mesleği seçmek isteyenler ve öğrenciler kendilerini nasıl hazırlamalı hangi donanımlara sahip olmalı? Güzel Sanatlar Akademisi Sinema Televizyon bölümünde okurken TRT ve Star TV’de staj yaptım. Show TV’de 20 senelik bir çalışma hayatından sonra 1 sene de Star TV bünyesinde bulundum. Ve son olarak 2014 yılından beri TV8 bünyesinde çalışma hayatım devam etmektedir. Benim hikayem aslında Türkiye’de ilk özel televizyonun açılışıyla başladı ve bugüne kadar geldi. Bu mesleğe gönül verenler mutlaka çok araştırmalı, okumalı ve okurken mutlaka staj yaparak sektörü tanımalı.
Türkiye’de televizyonculuğun geldiği son noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sektörde Acun Medya’nın birçok ülkede formatlarının yayınlandığını ülkemize bakıldığında da en çok izlenen Tv kanalı olduğunu görüyoruz. Bu başarının anahtarı nedir? TV8 neyi daha farklı yapıyor?  Türkiye’de televizyonculuk çok gelişmiş durumda bunu da en iyi dünyada başarılı olmuş formatların başarılı ve hızlı şekilde bize uyarlanmasıyla anlayabiliriz. Ayrıca yaptığımız dizilerin başarısı yurt dışına satış rakamlarıyla kanıtlanmıştır. Acun Medya sahip olduğu ve ürettiği formatlar ile başarısını farklı ülkelere de taşımaktadır. Dünyada birçok ülkede formatların prodüksiyonlarını gerçekleştirerek yayımcılık konusunda da danışmanlık vermektedir. Bu da bize medyanın ve televizyonculuğun Türkiye’de çok iyi yerlere geldiğini göstermektedir. Dinamik, genç ve çabuk aksiyon alabilen ekibimiz sayesinde izleyicinin nabzını iyi tutuyoruz ve bu da bize başarıyı getiriyor. TV8 hem bu iyi yapılanması hem de alternatif programlar geliştirmesi sayesinde öncü bir kanal olmayı başarmıştır. Belki de en büyük sırrımız kendimizi hep geliştirmeye çalışıyor olmamız.
Medya sektörü eğlenceli ve bir o kadar da zor bir meslek olsa gerek. Çalıştığınız süre boyunca karşılaştığınız zorluklar neydi, bu zorluklar karşısında mesleği hiç bırakmayı düşündünüz mü? Medya güncel olaylardan, ülkede veya dünyada olan olumsuzluklardan çok çabuk etkilenebilen bir sektör ama Türk medyası çabuk aksiyon planlarıyla birçok krizden sağlam çıkmayı başardı. Piyasada yaşanan olumsuzluklardan ilk etkilenenlerden biri reklam sektörü. Televizyonculuğun da en önemli gelir kaynağı reklam olduğu için çok zor zamanlar yaşanabiliyor. Ama mesleğimi bırakmayı bir gün bile düşünmedim. Çünkü mesleğimle büyüdüm ve geliştim diyebilirim. Her evreyi yaşadım, çok kıymetli insanlarla çalıştım hala da çalışıyorum işimi de çok seviyorum.
TV8 kanalında gelecek adına daha farklı projeler görecek miyiz? Değerlendirdiğiniz ve gerçekleştirmek üzere olduğunuz çalışmalar var mı? Devamlı yeni projeler araştıran ve gelen projeleri detaylı bir şekilde değerlendiren bir ekibiz. TV8 olarak önümüzdeki dönemlerde yeni çalışmalarımız olacak..
Covid-19 süreci kişisel olarak sizi ve tv sektörünü nasıl etkiledi? Bu süreç zarfında sektörde ne gibi değişimler ve çözümler üretildi? Covid-19 döneminde biz de herkes gibi önce şaşkınlık, panik ve korku süreçlerini atlatmaya çalıştık. Sektördeki hemen hemen tüm işler durdu ama bizim şansımız Survivor’ın çekimlerinin yapıldığı alanın kendimize ait izole bir tesis olması oldu. Haftanın 7 günü devam eden yayınımız için ekiplerimiz canla başla çalıştı ve tv izleyicisini bu süreçte yalnız bırakmadık. Bunun geri dönüşlerini de çok güzel bir şekilde alıyoruz. Kısaca tüm olumsuzluklara rağmen TV8 olarak işlerimize önlemlerimizi alarak devam ettik. Biz Survivor sayesinde bu dönemi daha şanslı geçirdik ve ekibimiz de sorunsuz atlattı. Şimdi normalleşme süreciyle beraber sektör yavaş yavaş eskiye dönmeye başladı. Sektörün en dinamik ve kazançlı olduğu aylarda önlem amaçlı projelere ara verilmesi televizyonculuk için çok iyi olmadı ama çalışanların sağlığı her şeyden önemli. Umarım normalleşme süreciyle sektör hızla toparlanacak.
Acun Ilıcalı’nın diğer medya patronlarından farkı nedir? Sizce neden başarılı? Onunla çalışma fırsatı bulmuş ve diğer tv kanallarında çalışmış bir isim olarak bize görüşlerinizi aktarır mısınız?  Acunla biz Show TV’nin ilk zamanlarında tanıştık ve o zamandan bugüne kadar benim kanal tarafında olduğum onun ise yapım tarafında olduğu birçok proje yaptık. Sonunda da TV8 çatısı altında bir araya geldik. Acun Ilıcalı’nın farkı şudur; sahadan geldiği için saha dinamiklerini, ekip motivasyonunu çok iyi bilir, çok çalışkandır ve yaratıcıdır, hızlı aksiyon alır, sezgileri çok açıktır, çok vefalıdır, manevi tarafları çok güçlüdür, “hiçbir çalışma karşılıksız kalmaz” tezinin tam açılımıdır kendisi.
Son olarak sizi sevenlere ve Sinemaport okuyucularını neler söylemek istersiniz? Son olarak bizi izlemeye ve Sinemaport’u takip etmeye devam edin, çok teşekkürler.
Röportaj : Özcan Beylan - SinemaPort