sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 27 Aralık 2021

Uluslararası Nartugan Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu!

Kozzy AVM Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Sahnesindeki Ödül Törenine Katılanlar, mottosu “Güneşin Doğum Günü” olan ve her yıl güneşin karanlığa egemen olduğu gün yani 21 Aralık NARTUGAN bayramını kutlamayı hedef alan festivalin ilk yılında oldukça güzel sahnelere şahit oldular.

Bu yıl ilkini düzenlenen IINFF İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali 20 Aralık tarihinde Kadıköy Kozzy AVM’ nin ev sahipliğinde törenle kazanan film ve sinema emekçilerini ödüllendirdi. Yönetmen Gültekin Bayır’ın direktörlüğünü yaptığı, Güven Atılgan ve Serkan Yakın’ın gibi isimlerin komitesinde yer aldığı festival, Kaptan Erol Aydın’ın kişisel çabaları ve girişimleriyle gerçekleşti. İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali ilk yılında olmasına rağmen uluslararası arenada büyük bir ilgi görerek toplamda 120'yi aşkın ülkeden 3125 filmin yarıştığı bir festival olmayı başardı.



Festivale Hindistan 470, İran 350,  Türkiye  330,  ABD 154, Brezilya 151, Fransa 127, İspanya 115, İtalya 99, Arjantin 81, Rusya 80 eser başvurdu. İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali ne katılan filmler arasında 254 uzun metrajlı, 2124  kısa metrajlı, 580 kısa belgesel, 167 uzun metraj belgesel film yer almaktadır. Festival yönetimi katılan filmlerden bir seçki oluşturdu ve bu filmler Kadıköy Belediyesi’nin festivalimizin kullanımına açtığı  Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Sahnesinde 13 / 16 Aralık tarihleri arasında dört gün boyunca izleyiciler ile buluştu. Sinema severler bu filmleri ücretsiz olarak izlediler ve film gösterimlerinden sonra  filmlerin ekipleri ve oyuncularıyla tanışıp sohbet etme şansına sahip oldular.

Festivale başvuran eserler 22 kişilik bir ön jüri değerlendirmesinden geçerek belli bir sayıya indirildi. İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali’nin bu yıl ki jürisinde yer alan Dr.Amina Zhaman (oyuncu), Nilüfer Açıkalın (oyuncu), Yasemin Öztürk (oyuncu), Begüm Algan (oyuncu), Emre Altuğ (oyuncu), Soner Olgun (dramaturg), Rıza Sönmez (oyuncu), Dr.Tayfun Luxembourg (akademisyen), Nasser Younes'un (yönetmen) değerlendirmesiyle ödül alacak eserler belirlendi.



20 Aralık tarihinde Kozzy AVM nin ev sahipliğinde gerçekleşen gecede Kozzy Kültür Merkezi’nin fuayesinde ki kokteyl ile başlayıp, Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Sahnesinde düzenlenecek ödül töreni ile devam etti. En İyi Film, En iyi Kısa Film, En iyi Yönetmen gibi bir çok kategoride ödüllerin sahiplerini buldu. İlk yılı olmasına rağmen Unesco tarafından kültürel faaliyet olarak kabul görüp logosunu kullanma izni vererek himaye edip onurlandırdığı Nartugan Film Festivali (İİNFF) ülkemizin ve dünyanın sayılı Sümerologlarından güzide bilim insanı Sayın Muazzez İlmiye Çığ hanımefendi adına da ‘’Muazzez İlmiye Çığ Kadim Kültürlere Katkı Sağlayan Eser’’ adında bir ödül daha verdi.

Gece festivalin kurulduğu ilan etiği an açıkladığı ve Covid-19 salgını neticesi bir yıldır dağıtamadığı altı cesur sinema projesine verilen “Turkuaz Aslan Cesur Sinemacı” Ödüllerinin dağıtımı ile başladı. 



Muazzez İlmiye Çığ Kadim Kültürlere Katkı Sağlayan Eser ödülünü 7 yıl önce kaybettiğimiz Prof. Dr. Klaus Schmidt adına alan Arkeolog Çigdem Köksal Schmidt duygularını anlattı. Şanlıurfa’da yaşayan Çiğdem Schmidt, “Klaus hayatını Anadolu’nun neolitik dönemini aydınlatmaya adamıştı. Göbeklitepe’yi en iyi şekilde geleceğe taşımamız en büyük sorumluluğumuz” dedi.

Sinemaseverlere ek olarak sanat ve iş çevrelerinin bilinen simalarının da katıldığı güzel gecede ödüller sahiplerini buldu. En İyi Yerli Kısa Belgesel Film Yönetmeni Başka Vatanımız Yok ile Bayram Küçük, En İyi Yerli Belgesel Film Yönetmeni 4 Kapı 40 Makam ile Tolga Ekinci, En İyi Yerli Kısa Film Yönetmeni Rebus ile Engin Örsel, En İyi Yerli Film Yönetmeni Aydın Aslan oldu. En İyi Yabancı Film Yönetmeni Kulbarf ile İranlı Milad Manosuri, En İyi Yabancı Kısa Belgesel Film Yönetmeni Ranger filmi ile Kırgız Abdullaev Mirlan, En İyi Yabancı Belgesel Film Yönetmeni Dalai Lama ile ABD’li Gifford Engle ve En İyi Yabancı Kısa Film Yönetmeni Living in a Bubble ile Alman Natalie Macmohan oldu. Ayrıca Geceye Iran’dan katılan ve iki ödülle geriye dönen KulbarF filminin ekibi Yönetmen Milad Mansouri, filmin oyuncularından Deniz Motevaseli, Hossein Soleimani ve film ekibinden Saman Kiani de hazır bulunarak büyük renk kattılar.



Festival için özel olarak yapılan; Hitit’lerin simgesi olan Andaolu ve medeniyet  ile özdeşleşmiş “Güneş Kursu” sembolünü baz alarak tasarlanmış heykelcik ise oldukça beğeni topladı hatta ödül almaya hak kazanamayanların bile ödül sahiplerinden ödünç aldıkları ödüller ile fotoğraf çektirmeleri eğlenceli görüntülere yol açtı. Ödülün tasarımını ise festival komite üyelerinden Nazar Sarı yaptı.

Festival direktörü yönetmen Gültekin Bayır, tarih boyunca var olan ve kadim kültürlerin gelecekte de yaşaması için festivalin gelenekselleşeceğini belirtti. Serkan Yakın ise, “Meslek hayatımda yaşadığım ilk festival deneyimiydi beni çok heyecanlandırdı ve onurlandırdı tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Ödül gecesine sinemaseverler, amatör ve profesyonel sinemacılar, belgesel tutkunları ve denizcilerin yanı sıra Kozzy AVM Müdür Yardımcısı Can Yüzügülen ve Pazarlama Müdürü Şule Gökel de katıldı.