sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 08 Kasım 2023

3. Sultanbeyli Kısa Film Yarışması "Çağrı" Filminin Yönetmeni Mustafa Akkad'ı Anacak

3. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, vefatının 18. yıl dönümünde usta yönetmen Mustafa Akkad’ı anacak. Jüri Özel Ödülü’nün Akkad anısına verileceği yarışmada usta yönetmenin konuşulacağı bir de panel düzenlenecek. Mustafa Akkad için ayrıca bu yıla özel üç ayrı afiş tasarlandı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Sultanbeyli Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek 3. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

ÖZEL SEÇKİ, ÖZEL ÖDÜL VE PANEL “MUSTAFA AKKAD ANISINA” 

Her yıl kültür ve sanatın önemli isimlerinden birinin anıldığı Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, bu yıl usta yönetmen Mustafa Akkad anısına düzenleniyor. Usta yönetmen onuruna hazırlanan yarışma dışı kısa film seçkisi seyirciyle buluşurken aramızdan ayrılışının 18. yıldönümü sebebiyle yapmış olduğu “Çağrı” ve “Ömer Muhtar” filmleriyle dünya çapında üne kavuşan Mustafa Akkad anısına bir panel gerçekleştirilecek.

ÜÇ ÖZEL AFİŞ

Yarışma kapsamında ayrıca usta yönetmen anısına üç özel afiş tasarlatıldı. D’art Duvar çatısı altında özgün işlere imza atan görsel tasarımcı Gökhan Yeter, Akkad’ın iki önemli filminin setinden fotoğrafları üç ayrı özel afiş olarak tasarladı. Afişlerde usta yönetmenin vazgeçemediği iki önemli oyuncusu Anthony Quinn ile İrini Papas, setteki görüntüleriyle yer aldı. Ulusal ve uluslararası kategoride yılın en dikkat çeken kısa filmlerinin film ekiplerinin katılımıyla seyirciyle bir araya geleceği etkinlikte film gösterimleri Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi ve AKM Yeşilçam Sineması’nda ücretsiz olarak gerçekleşecek. Ödül töreni ise 26 Kasım Pazar günü İstanbul Atlas 1948 Sineması’nda yapılacak. 

Suriye asıllı Amerikalı yönetmen Mustafa Akkad, 1 Temmuz 1930’da Halepli bir gümrük memurunun oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında gördüğü gezici sinemalar sayesinde sinemayla tanışan Akkad, film yönetmeni olmaya karar verir ve 18 yaşına geldiğinde tüm imkânsızlıklara rağmen babasının desteği ile Amerika’ya gider. İlk olarak Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) tiyatro eğitimi alır, sonrasında Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) lisans yapar. Usta çırak ilişkisi ile ona sinemayı öğretecek kişi Amerikan yerlisi yönetmen Sam Peckinpah’tan dersler alır. Senaryosundan çekimlerine değin uzun emeklerin, uğraşların sonucu tüm dünyanın tanıdığı Çağrı filmini 1976 yılında tamamlar. Çağrı’nın İngilizce versiyonunda Hz. Hamza’yı Antony Quinn canlandırırken, Arapça olanında aynı rolü Abdullah el Gays oynar. Akkad’ın amacı İslâm’ı Batı’ya kendi dilleri, kendi oyuncuları ve alışık oldukları sinema dili üzerinden anlatmaktır. Akkad, bu vesileyle Hz. Muhammed’in hayatına dair aşılamaz bir eser ortaya koymuştur.



Usta yönetmenin İslam dünyasına armağan edeceği diğer bir film, ABD-Libya ortak yapımı Çöl Aslanı Ömer Muhtar’dır. Çağrı’da Hz. Hamza rolü ile zihinlere kazınan Anthony Quinn, bu filmde de Ömer Muhtar rolündedir. Hollywood sineması içerisinde yönetmen ya da yapımcı olarak imza attığı hemen her filmi ile ayrıcalıklı bir yere sahip olan yönetmen, yapımcısı olduğu Halloween serisiyle “Cadılar Bayramı Filmlerinin Büyükbabası” lakabının sahiptir. John Carpenter, Tommy Lee Wallace gibi farklı yönetmenlerin çekmiş olduğu bu sekiz film, korku türüne yeni bir soluk getirir. Usta sinemacı son on yılında, Selahaddin Eyyubî'nin hayatını konu edecek bir film üzerinde çalışır ama ne yazık ki bu güzel projeyi gerçekleştiremeden, 9 Kasım 2005'te Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşen bir intihar saldırısında yaralanır ve 11 Kasım’da hayatını kaybeder.