sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 19 Aralık 2023

Biletine Sahip Çık!

Daha önce haberlerimizle, Türkiye'nin önde gelen sinema zincirlerinden biri olan Paribu Cineverse'de bilet kontrolü yapılmadığını gündeme taşımıştık. Cineverse grubunun birçok sinemasında, turnike sisteminin olmayışı ve personel eksikliğinden doğan açık ile birçok kişinin bilet almadan sinemada film izledikleri de sosyal medyaya atılan videolar ile ortaya çıkmıştı. Ardından bu durumun gerçekliğini bizzat kontrol ederek konuyu ana haber bültenlerine de taşıdık.

Konunun gündeme gelmesiyle Cineverse grubu bu konuda önlemlerini artırmaya çalıştı fakat bu önlemler hala oldukça yetersiz. Sadece şerit çekerek kaçak bileti ne kadar engelleyebilecekleri bir soru işareti. Diğer sinema gruplarının bir çoğu turnike sistemi kullanarak bu konuda gerekli önlemleri alırken Türkiye'nin en büyük sinema grubunun izleyicilerin sinemaya biletli mi yoksa biletsiz mi girdiğini önemsememesi herkesin dikkatini çekti. İzleyicinin turnike sistemi olan bir sinema grubunda kaçak bir şekilde film izleme ihtimali ise oldukça düşük.

Bir Biletle Birçok İzleyici Kaçak Yolla Film İzliyor!

Paribu Cineverse sinemaları başta olmak üzere, özellikle internetten bilet alan izleyicilerin farklı bir kaçak yolla sinemaya girdikleri de ortaya çıktı. Çünkü internetten alınan bilet eğer kapıda bir personel varsa telefondan gösteriliyor. Fakat personel koltuk numaralarını aklında tutamayacağı ve bunun kontrolü de herhangi bir sistemden yapılmadığı için aynı biletin fotoğraflarını arkadaşlarını da atarak birçok kişiyi kaçak bir şekilde sinemaya sokabiliyorlar. Bu durumda bir bilet ile 3-4 kişi aynı filmi izleyebiliyor. Bu durum özellikle kalabalık saatlerdeki seanslarda gerçekleşiyor ki dikkat çekilmemesi için. Normalde QR kod okutularak o biletin devre dışı bırakılması gerekirken Paribu Cineverse'ün birçok sinemasında böyle bir uygulama yapılmamaktadır.



İnternetten Bilet Satan Şirketler Çoğalmaya Başladı!

Biletinial.com, Paribu'nun kendi sitesi ve diğer bilet satış şirketlerinden sinema biletleri satılıyor. Bir sinema grubuna ait olan Biletbu.com'da yakında satışlara başlayacak. Fakat bu sitelerin kontrol mekanizması ve altyapısal sorunlar nedeniyle bilet satışlarında ortalama %10 ile %17 arasında kayıp oluşuyor. Bu biletler ya sisteme girilmiyor ya da sistem rapor etmiyor.

Şeffaflık Yok!

Bilet satan sinema sistemleri, bakanlığın bilet sistemi, biletial.com gibi uygulamalar herkese açık ve şeffafken, herkes her an sisteme girip satılan bütün biletleri online olarak görebiliyorken maalesef Paribu Cineverse için aynı durum söz konusu değil. Paribu'nun sitesinden alınan sinema biletleri herkese açık değil ve raporlar akşam gönderildiği ve biletlerden iptal edilen olduğu için ortada herhangi bir şeffaflık kalmıyor.

Yapımcıların Dikkatine! 

Sinemaların geldiği noktada milyonlarca seyirci tarafından izlenen önemli filmlerin yapımcılarının bilet satışlarına özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Koray Şahin'in Mutluyuz, İsmail Fidan'ın Rafadan Tayfa, Samsun Demir'in Yaşam Koçu, Polat Yağcı'nın Kolpaçino, Muzaffer Yıldırım'ın Lohusa, Aytaç Ağdağ'ın Efsane, Ferhat Aslan'ın Kardeş Takımı gibi sinemada önemli izleyici sayılarına ulaşacak ya da ulaşmış filmlerin biletlerine kendilerinin sahip çıkması büyük önem arz etmekte. Bütün filmler çok büyük emeklerle yapılıyor. Bir yıl boyunca hazırlık süreci ve çok ciddi bütçeler harcanarak yapılan filmler, Cineverse grubunda turnike sistemi ve personel eksikliğinden biletsiz birçok kişi tarafından sinemalarda seyrediliyor. Yılın en çok beklenen filmlerine imza atan Koray Şahin, İsmail Fidan, Samsun Demir, Polat Yağcı, Muzaffer Yıldırım, Aytaç Ağdağ ve Ferhat Aslan gibi isimlerin bilet satışı için denetmen göndermesi geldiğimiz noktada şart olmuş durumda. Eğer siz bu konuyu denetlemezseniz kaçak biletlerin önü kesilemeyecek.