sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 22 Ocak 2024

Hayri Çölaşan, 2023 Film Festivallerini Değerlendirdi: Yılın En Çok Ödül Alan Filmi "Kör Noktada" Oldu!

Sinema yazarı Hayri Çölaşan yeni yazdığı makalesinde; 2023 yılında yurt içi ve yurt dışında düzenlenen film festivalleri, film gösterimleri, film yarışmalarına katılan filmlerin istatistikleri, filmlerin aldığı ödülleri, ödül alan oyuncuları ve jüri üyelerini istatiksel olarak kaleme aldı.

Hayri Çölaşan'ın veri tabanı çalışmasından çıkan sonuçlardan yararlandığı Film Festivalleri 2023 başlıklı makalesine göre;

2023 yılında düzenlenen etkinliklerde; 3327 ulusal film resmi seçki hakkı kazanırken, 2692 uluslararası film resmi seçki hakkı kazandı. Düzenlenen etkinliklerde ödül alan yönetmenlerin eğitim aldığı okullara bakıldığında en fazla ödül alan sinema okulu 155 ödülle yurt dışı sinema okulları oldu. İkinci ve üçüncü sırada ise 73 ödülle Beykent Üniversitesi ve 57 ödülle Dokuz Eylül Üniversitesi yer aldı.

Gerçekleşen etkinliklere 2021 yılında 2923, 2022 yılında 2852 yabancı film katılırken bu sayı 2023 yılında 2692'ye geriledi. Bu sayının giderek azalması ekonomik krizden dolayı festival bütçelerinin azalması ve yurtdışı yol masraflarının, ülke içi otel ve yemek masraflarının artması nedeniyle uluslararası yarışmaların kaldırılması, uluslararası film kotalarının azaltılması, uluslararası jüri üyesi ve konuk ağırlamanın maliyetinin artması olabilir. En çok katılım hakkı kazanan ülkeler Fransa, ABD ve İran oldu. En fazla ödülü ise İran filmleri aldı.



Dünyada düzenlenen film yarışmalarında şartnamelerde belirtilen yapım tarihi sınırı genelde 2 yıldır. Yani bir filmi 2 yıllık bir süre içinde film festivallerinin yarışmalı bölümüne göndermek gerekir. Buna kısaca filmin festival ömrü denilir. Ancak ülkemizde birçok kurumun düzenlediği yarışmalarda şartmaneler hazırlanırken buna dikkat edilmediği ve çok eski filmlerin yarıştırıldığı hatta ödül verildiği görüldü. Yarışmalarda verilen 246 ödül, 2017 - 2021 yapımı filmlere verildi.

Yılın en çok ödül alan filmi Ayşe Polat imzalı "Kör Noktada" filmi oldu. "Kör Noktada" filmini Emin Alper imzalı "Kurak Günler" ve Serpil Altın imzalı "Bir Zamanlar Gelecek: 2121" takip etti. Üç film de hem yerel hem uluslararası festivallerden ondan fazla ödül almayı başardı.

Ülkemizde en çok film etkinliklerinin yapıldığı şehirlerde zirvede 80 etkinlikle İstanbul, 41 etkinlikle İzmir ve 32 etkinlikle Ankara yer aldı. Yılın en çok jüri üyesi kullanan film festivali 67 jüriyle Türk Dünyası Belgesel Film Festivali oldu. İkinci sırada 51 jüriyle Adana Altın Koza Film Festivali ve üçüncü sırada 44 jüriyle Antakya Film Festivali yer aldı. 

Makalenin tamamını okumak için lütfen tıklayınız.

Kübra Karasu