sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 31 Ekim 2023

"Fight Club" Yönetmeni David Fincher, Sözde Alfa Erkeklerin Tyler Durden'ı İdolleştirmesine İnanamadığını Açıkladı

Yönetmen David Fincher, 1999 yapımı sert eleştirel filmi Fight Club ile döneminin bir klasiğini yaratmıştı ve 24 yıl sonra bile filmin hala anlaşılamadığı görülüyor. Son zamanlarda film, modern kapitalist topluma öfkeli ve kendilerini dışlanmış hisseden aşırı sağcılar ve sözde alfa erkekler arasında popülerlik kazanmış durumda. Amerika'daki bu gruplar ayrıca filmi beyaz erkeklerin bir isyan çağrısı olarak da yorumluyor. Fincher ise bu tartışmalara genellikle katılmazken, The Guardian ile yaptığı son röportajda film hakkındaki sıkça yapılan yanlış yorumlarla ilgili düşüncelerini paylaştı. Özellikle, Tyler Durden (Brad Pitt) karakterinin bir rol model olarak algılanmasına inanamadığını belirtti.

Ünlü yönetmen "İnsanların bunu nasıl yorumladıklarından sorumlu değilim... Dil evrimleşir. Semboller evrimleşir. Bu onlar için yaptığımız bir şey değil, ancak insanlar bir Norman Rockwell tablosunda veya [Picasso'nun] Guernica'sında ne görmek istiyorlarsa onu göreceklerdir." diyerek yorumlara karşı kendi tutumunu açıkladı.



Fight Club, Tyler Durden karakterini ve onun yarattığı yeraltı dünyasını çekici kılmasına rağmen, aynı zamanda onun davranışlarının ne kadar yıkıcı olduğunu da gösteriyor. Durden'ın özellikle filmin son anlarında ne kadar tehlikeli olduğu açıkça görülüyor. Fincher, böyle bir karakterin bazı gruplar için neden bu kadar çekici olduğunu anlayamadığını belirtti.

Fight Club Romanının Yazarı da Hikayenin Yeniden Popüler Olmasından Rahatsız

Sadece Fincher değil, Fight Club'ın yanlış kitleler tarafından popülerleştirilmesiyle ilgili hislerini paylaşan bir diğer isim de yazar Chuck Palahniuk oldu. The Guardian ile 2018'de yaptığı röportajda, Durden ile özdeşleşen gruplar hakkında daha sert eleştirilerde bulundu: "Cinsel ilişkiye giremeyen grubun aynı dili benimsemesi ilginç. Bu erkeklerin metafor açısından ne kadar az seçeneğe sahip olduğunu gösteriyor. Onların sadece The Matrix’i - kırmızı hap, mavi hap meselesi - ve Fight Club’ları var". Palahniuk, hikayenin daha çok kimlik, dünyada önemli bir yere sahip olma arzusu ve bu durumun insanları sürükleyebileceği korkutucu yollardan gösterdiğini belirtti. Film ile roman arasındaki farklılıklara rağmen, Tyler Durden'in hiçbir zaman idol olarak görülmemesi gerektiği konusunda yönetmen ile hemfikirler.

Kübra Karasu