sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 26 Ekim 2023

"Oppenheimer" IMAX'in Kârını %50 Artırdı!

2023 yılının üçüncü çeyreğinde IMAX, Christopher Nolan'ın Oppenheimer'ı ve gişede beklenenin altında bir performans sergileyen ama yine de 500 milyon dolar hasılatı aşan Görevimiz Tehlike 7 gibi büyük filmler sayesinde göz kamaştırıcı bir performans sergiledi. Bu filmler, şirketin son çeyrekteki kârını artırmada kilit bir rol oynadı.

Gerçekten de şirketin geliri %50'nin üzerinde bir artışla büyük bir sıçrama yaptı. Özellikle Oppenheimer filmi, Nolan'ın geçen yıl pazarlama kampanyalarında tamamen IMAX kameralarla çekildiğini açıklamasıyla öne çıktı. Oppenheimer IMAX brüt gişede başı çekerken, onu Görevimiz Tehlike 7 ve Indiana Jones and the Dial of Destiny takip etti.

IMAX, bir önceki yıl yaşadığı 9 milyon dolarlık zararın aksine bu yıl 12 milyon dolarlık net bir gelir bildirdi. Şirketin toplam geliri yıllık bazda %51'lik etkileyici bir artışla 103.9 milyon dolara ulaştı. Bu rakamlar, izleyicilerin daha büyük ve daha iyi sinema deneyimleri arzusunun, geleneksel sinemanın yayın platformları tarafından etkilendiği yönündeki inanışın aksine devam ettiğini gösteriyor.

Peki Türkiye'de Aslı Bulunmayan IMAX Sineması Tam Olarak Nedir?

IMAX, "Image Maximum" teriminin kısaltmasıdır ve sinema sektöründe benzersiz bir deneyimi temsil eder. IMAX salonları, zeminden tavana kadar, duvardan duvara genişleyen devasa ekranlara sahiptir. Bu ekranlar, özellikle yüksek çözünürlüklü bir film formatını benimseyerek izleyiciye kristal netliğinde görseller sunar. Ancak IMAX deneyimi sadece görsellikle sınırlı değildir; üstün kalitede ses sistemleriyle beraber, izleyiciye evinde yaşayamacağı sürükleyici bir sinema deneyimi sunar.



Tüm bu avantajlar, ünlü yönetmen Nolan'ın izleyicilere Oppenheimer'ı IMAX'te izlemelerini söylemesinin nedenini açıklıyor. Çünkü bu izleyicinin filme tamamen dalmasını sağlar ve ekran aslında kaybolur. Oppenheimer kesinlikle diyalog merkezli bir filmdi ve IMAX'in ses kalitesi bu konuda da etki gösterdi. Bunların dışında izleyiciler de filmde bir nükleer patlama olduğunu ve hem sesin hem de görüntünün üst düzey olması durumunda en iyi şekilde deneyimleneceklerini biliyorlardı. Nolan'ın kullandığı ve genelde yönetmenlerin kullanmadığı yüksek bütçeli IMAX kameraları bu deneyimi zenginleştirdi.

Kübra Karasu