sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 15 Eylül 2021

Ternet Ninja 2, Pandemiye Rağmen Danimarka’da Tüm Zamanlar Açılış Rekoru Kırdı!

ABD filmlerinin yeterli katkıyı veremediği pandemi döneminde tüm dünya sinemaları, yerli filmler sayesinde ayakta duruyor. Geçtiğimiz yıl İspanya’da tüm zamanlar cumartesi rekoruyla sinemalara nefes aldıran Father There Is Only One 2, Polonya’da eylül rekoruna imza atan Bad Boy gibi örneklerden sonra bir iyi haber de Danimarka’dan geldi. İlk filmi 2018’in son haftasında vizyona giren ve kısa sürede Danimarka’da 21. yüzyılın en çok izlenen filmi olan yetişkin animasyonu Ternet Ninja’nın ikinci filmi ilk üç günde 212.949 seyirci tarafından izlenerek Danimarka tarihinin en iyi açılış yapan yerli filmi oldu.



Tayland’dan gelen amcasının hediye olarak getirdiği, kendisini üreten firmanın zalim patronundan intikam almak isteyen, ninja bebek ile sahibi Aske’nin hikayesini konu edinen Ternet Ninja, 212 bini ilk üç günde olmak üzere dört gün sonunda 246 bin seyirci tarafından izlenerek ilk filminin rekorunu yeniledi. Ayrıca ilk cumartesisinde imza attığı 68.000 bilet, Danimarka tarihi için bir başka rekor anlamına geliyor. Sinemaların Covid-19 pandemisi nedeniyle kapalı kaldığı sıralarda proje için çok endişelendiğini söyleyen filmin yaratıcısı Anders Matthesen, yaz tatilinden sonra sinemaya gitmenin yaygınlaşacağını ve filmin eğlencesinin pandemiye rağmen seyirciyi sinemaya çekeceğine inandığını söylemişti. Ortaya çıkan rekor sonuç, bu düşünceyi de kanıtlıyor.
UNIC (Uluslararası Sinemalar Birliği) raporuna göre geçtiğimiz yıl seyirci sayısında bir önceki seneye yani pandemi öncesine göre %50’nin altında düşüş yaşayan tek Avrupa ülkesi olan Danimarka, bu başarısını bu sene de devam ettirecek gibi görünüyor. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıl artan Covid-19 vakalarına rağmen sinemalara destek amacıyla vizyona girmeyi tercih eden ve sonrasında Oscar’a da uzanan Mads Mikkelsen’in yeni filmi Druk, ilk üç günde 102.366 seyirci tarafından izlenerek tüm zamanlar yerli dram filmi rekorunu kırmıştı. Kıyaslamak gerekirse o güne kadar yani yedi aylık süreçte pandemideki en iyi yerli açılış rekoru 26 bin seyirciyle Undtagelsen’e aitti. Druk’ın başarısının ardından vizyona girme cesareti bulan yerli filmler sinemalara destek çıkarken kasım ayının sonunda vizyona giren bir diğer Mads Mikkelsen filmi Riders of Justice, yalnızca on günde 296.625 seyirciye ulaşarak bu başarıyı süslemişti.



Bu yılın başında tekrardan kapanan Danimarka sinemalarının açılışında seyirciyi Marco Effekten selamladı. Önceki dört filmi de vizyona girdiği yılın en çok izlenen filmleri olan Department Q serisinin yeni halkası olma özelliği taşıyan film, artan vakalar nedeniyle toplamda yalnızca 220 bin seyirciye ulaşabilse de peşi sıra gelen Ternet Ninja 2 gerekli eksikliği tamamladı. Filmin yaratıcı Matthesen, yeni röportajında üçüncü film için sinyalleri verirken sinemaların umudunu da yeşertmeye devam ediyor. Ayrıca bu hafta vizyona girecek olan, Danimarka’nın ilk kadın vekilinin hikayesine odaklanan Margrete the First de sinemalara istediği yüksek sayıları getirebilir. Tüm bunların sonucunda Danimarka’daki sinemalar derin bir nefes alırken tek kurtuluş yolunun da yerli filmler olduğunu gösteriyor. Özellikle de Danimarka’nın yerli film oranının %28, ülkemizde ise %62 olduğunu düşünürsek bu kurtuluş yolu, bizler için hayli kıymetli.

Burak SAKAR