sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Film Haberleri 31 Ocak 2024

"Cem Karaca'nın Gözyaşları" Filmi Vizyondan Kalkacak mı?

Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca, sanatçının hayatını konu alan "Cem Karaca'nın Gözyaşları" filminin gösteriminin durdurulması için İstanbul Fikri Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkemesi devam eden yargılamada ara karar verildi.

DHA'nın haberine göre, Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca, sanatçının hayatını konu alan ve geçen hafta gösterime giren "Cem Karaca'nın Gözyaşları" filmi için kendisinden izin alınmadığı gerekçesiyle dava açmıştı. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında film için mahkeme tedbir kararı aldı. İlkim Karaca’nın 3.5 milyon lira yatırması halinde filmin gösterimi duracak. Filmin vizyondan kaldırılmasına yönelik açılan davaya ilişkin Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca, Aytaç Medya Temsilcisi Avukat Kaya Türkü, All Stars Music şirketi sahibi Mine Aksoy'un katılımıyla İstanbul'daki bir otelde basın toplantısı düzenlendi. Karara tepki gösteren Karaca'nın oğlu Emrah Karaca açıklama yaptı:

"Davacı taraf babamın son eşidir. Evler filan zaten babamın vefatıyla her şey paylaşıldı. 2018 yılına kadar babamın eserleriyle ilgili 4'te 1 hak kendisine aitti. Bu konu benim bu filme verdiğim 4 bölüm 3 şarkı haklarıyla ilgilidir. Kendisinden filmle alakalı bir izin almamızı gerektirecek bir durum olmamıştır. Çünkü kendisine ait olan 4 bölüm 1 hakkını 2018 yılında Mine Aksu'ya satmıştır. Şarkıları yüzlerce diziye, filme, belgesele, yurt içi yurt dışı onlarca reklama, onlarca albüme vermişizdir. Bunlarla ilgili ödemeler alınmıştır. Bugüne kadar bunlarla ilgili herhangi bir sorun çıkarmayan şahıs sadece bu filmle alakalı kendisine doğan bir haktan bahsetmektedir. Haklarını satmasıyla alakalı olarak da dolandırıldığını iddia etmektedir. Zaten bu konuyla alakalı da başka bir dava görülüyor." 

Karaca ayrıca, "Enteresan bir süreçten geçiyoruz. Muhteşem bir galanın sonunda çok emek verilmiş ve gerçekten galaya gelen herkesin ve ilk gün itibarıyla sinemaya giden tüm izleyicilerin neredeyse tam not verdiği bir filmin sonunda, gösterime girdiğimiz ilk hafta böyle bir durumla karşınızda olmaktan dolayı gerçekten üzüntülüyüz." ifadelerini de kullandı.

"YAPIMCILARDAN 500 BİN EURO İSTEDİ"

Emrah Karaca ayrıca İlkim Karaca'nın belirli bir para talep ettiğini fakat bu para ödenmediği için böyle davrandığını açıkladı: "Kendisi, 'Bana sorulmadı, benim haberim yoktu' diyor. Kendisine avukatlar, yapımcılar aracılığıyla ulaşıldı ve soruldu. Ancak yapımcılardan 500 bin Euro yani 16 milyon TL para talep etti. Talebi karşılanmadığı için de bu agresiflik söz konusu. Enteresan bir şekilde bir günde ikinci bir bilirkişi raporuna başvurulması ve bilirkişi raporunun anında çıkması ve bir anda anlamadığımız bir şekilde bu durdurma kararının çıkması bizi gerçekten şaşkına çevirmiştir."

Filmin 90 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Karaca teminat ücretinin düşüklüğü hakkında da konuştu: "Yapımcılar filmin 90 milyonluk bir bütçeye mal olduğundan söz ediyorlar. Karşı tarafın teminat olarak ödemesi istenen rakam ise 3.5 milyon olduğunu gördük. Bu kadar büyük bir yatırımda böyle bir teminatın komik olduğunu ve bu teminatın hangi zararı karşılayacağının gerçekten şüphesini duyuyoruz. [...] Biz Cem Karaca’nın ismi daha çok yayılsın, daha çok konuşulsun, daha çok bilinsin, şarkıları daha çok insana ulaşsın diye yıllardır çaba sarf ediyoruz. Mahkemenin vermiş olduğu bu karar Türk hukuk tarihinin inanılmaz bir kara lekesidir. Bu dosyada hakimin önüne gittiğinde bu davayı direkt reddetmesi gerekirdi. Çünkü 4'te 3 hakkın sahibi benim. 4'te 1 hakkın sahibi de burası. Sizin bir hakkınız var mı? Yok. Şarkılar üzerine nasıl bir hak iddia edebilirsiniz? Zaten satmışsınız."

“HALKIMIZI, SİNEMA SALONLARINA DAVET EDİYORUZ"

Avukat Kaya Türkü ise "Mahkemenin vermiş olduğu tedbir kararı bir meblağ karşılığında verilen bir tedbir kararıdır. Bu meblağın ödenmesinden sonra durdurma işlemleri maalesef gerçekleşecek. Bu durumda biz itiraz hakkımızı kullanacağız. Talep ve isteklerimiz mahkeme tarafından karşılanmaz, reddedilir ise maalesef filmin gösterimi bu şartlarda yapılamayacak. Zannetmeyin ki şu an gösterimler yapılmıyor. Şu an devam ediyor. Halkımızı, sinema salonlarına davet ediyoruz. Belki kısa bir zamanları var. Bu süreyi de iyi değerlendirmelerini tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.

İsmail Hacıoğlu başrollü "Cem Karaca'nın Gözyaşları" filmi şimdi sinemalarda.

Fragman