sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Büyüteç 09 Kasım 2021

Mehmet Ali Kıcım'dan Dune Film İncelemesi

Çok sağlam bir alt yapıya sahip olan Dune, ayrı dönemlerde çok yetenekli 2 yönetmene teslim edilerek sinemaya uyarlandı. Bunlardan birisi 1984 yılında David lynch imzasında çekildi. 2021 yılına geldiğimizde Denis Villeneuve tarafından sinemaya uyarlandı. 

Eğer romanları okumadan filmi izliyorsanız ilk film için görsellikten sıyrılarak konuya odaklanmanızı tavsiye ederim. 1984 yılının olanakları ile yapıldığı düşünüldüğünde sanat yönetmeni konusunda filmi oldukça başarılı buldum. Ayrıca DUNE evreni ile ilgili 2021 yılında çıkan filme göre daha çok detay veriliyor, bu noktada izleyicide soru işareti bırakmıyor. Aslında bu 2021 yılında çıkan filmin seri halinde sinema uyarlanmasından kaynaklanıyor. 1984 yapımında başarısız bulduğum bir nokta filmin görsel efekt denemeleri. Gerçekten çok kötü olmuş, inandırıcılık hissi özellikle pek geçmiyor izleyiciye. Dönem için kendisi ile kıyaslanan Star Wars daha önce çekilmesine rağmen DUNE filminden daha başarılı görsel efekte sahip. Görselliğe çok takılmadan konuya odaklanarak David lynch’in 1984 yılında çektiği Dune filmi izlenmenizi tavsiye ederim. 



2021 yapımını izlediğimde film boyunca her birinin derin geçmişe ve kültüre sahip olduğunu anladığımız hanedanlıkların temel özelliklerini anlamaya çalışıyoruz. Olay örgüsünün basit düz bir anlatımdan ilerlemesi bu hanedanlıkların tanıtım sekanslarında izlerken seyirciye bunun devamının geleceğini aslında ilk bölümün tanıtım filmi tarzında olduğunu hissettiriyor. Buna rağmen bir noktadan sonra filmin uzunluğunu da işin içine katınca ilk film özelinde hikayede kopuk ve uzun bir tanıtım filmi izlemiş hissiyatı oldu bende.

 

Kendisi ile kıyaslandırılan Yüzüklerin Efendisi'nin ilk filmini ele aldığımızda, LOTR'da hikayenin dünyasını inşa ederken aynı zamanda hikâyesinin kahramanlarını tek tek parlatıp seyircisini ikna eden ve devam filmlerinden bağımsız da izlenilebilen, seyirciyi dünyasının içine çekebilen gayet açık bir film olarak karşımıza çıktı.

Ancak Dune özelinde bu mümkün değil kitabı okumadan direkt filme gidenler için damakta ufak bir tat bıraktı diyebiliriz. Ama kitabını okuyup hikayeye hakim olanlar için filmin 1984 yılında uyarlanmış ilk yapımından sonra 2021 yeni çevrimini izleyip devam filmini merakla bekleyecektir Dune fanları.

Seriyi tamamlayacak diğer projeler geldikçe Villeneuve’un yarattığı uyarlamanın daha net yorumlanması mümkün olacaktır. Bunun özelinde şimdiden söyleyeyim böyle bir evrenin popüler bir platformda dizisi KESİNLİKLE yapılır...

MEHMET ALİ KICIM