sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 06 Kasım 2021

Bakan Ersoy: "Son 19 Yılda Sinemaya Destek 5,4 Milyondan 246 Milyon Dolara Çıktı"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”nin tanıtım toplantısında konuştu. Festivalin çok geniş bir coğrafyayı temsil ettiğini vurgulayan Bakan Ersoy, kültür-sanat anlamında yapılan yatırımların son 19 yılda 5,4 milyondan 246 milyon dolara çıkarıldığını ifade etti.


8 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek olan Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde, bu yıl ilk kez 13 ülkeden 42 film ile Türk Cumhuriyetlerinden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanı Festival kapsamında İstanbul’a gelecek. Açılış töreni Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek festivalin tanıtım toplantısı Atlas Sineması’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivalin detaylarını anlattı.



Ardından sinema sektörüne yapılan desteklerin yıllar içerisinde daha çok arttığını vurgulayan Bakan Ersoy, “Elbette amacımız sadece bugünün yapımlarını daha geniş kitlelere ulaştırmakla sınırlı değil. Türk dünyası için geleceğin sinema sanatına ve bu sanatın çatısı altında hayat bulacak nice esere rehberlik edecek adımları da atmak arzusundayız. Bu doğrultuda ‘Türk Dünyası Sinema Zirvesi’nin ilkini 11 Kasım’da gerçekleştireceğiz. Ayrıca İstanbul Sinema Müzemiz 10 Kasım tarihinde Kırgız sinemasının 80. Yılı vesilesiyle bir resepsiyona; 11 Kasım tarihinde Özbek Günü etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Gerçekten hem katılım hem içerik hem de etkinlik noktasında dolu dolu bir festival bizleri bekliyor. Türkiye’de son 19 yıllık sürece baktığınızda, bu farkındalığın eyleme dönüştüğünü görürsünüz. Sinemaya verilen destek bu süreçte 45 kattan fazla artmış ve 5,4 milyon dolardan 246 milyon dolara çıkartılmıştır. 2018-2021 arası üç yıllık dönemde destek verdiğimiz proje sayısı bin 360 destek miktarı ise 284 milyon liradır. Bu desteklerle birlikte 2002 yılında gösterime giren yerli film sayısı 9 iken, pandemi öncesi dönemde 180’e kadar yükselmiş; 2 milyon olan yerli film izleyici sayısı da 33 milyona ulaşmıştır” açıklamalarında bulundu.

Bakan Ersoy’un konuşmasının ardından, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde gösterime girecek olan filmlerin kesitlerini içeren tanıtım videosu yayınlandı.