sinema port logo sinema port  logo

BİZİ TAKİP EDİN

Haber 02 Ocak 2022

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP): ‘’Sinema Endüstrisi Ciddi Bir Darboğaza Girmiştir!’’

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP), Sektördeki tüm paydaşların toplanarak istişarede bulunduğu bir endüstriyel diyalog platformunun oluşturulması için çağrıda bulundu.


Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP), sinema sektörünün birçok bileşeninin çeşitli ücret artışı duyurularında bulunmasının ardından sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınladı. Sektördeki tam paydaşların bir araya gelerek istişarede bulunduğu, karşılıklı talep ve isteklerini konuşabildikleri bir endüstriyel diyalog platformunun oluşturulması gerektiğini belirtti.



SEYAP'ın sosyal medya hesabından yayımlanan açıklama şöyle:

"Sinema Endüstrisine
Sinema sektörünün birçok bileşeni, özellikle de son dönemde yaşadığımız ekonomik krizin etkisiyle 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olmak üzere çeşitli ücret artışı duyurularında bulunmuşlardır.

Yapımcılarla paylaşılan fiyat listelerine bakıldığında bunların "film", "dizi" ve "dijital platform" şeklinde gruplanmak suretiyle oldukça sınırlı ve genelleyici bir yaklaşım açısına sahip olduğu görülmektedir. Sinema filmi, dizi veya dijital platform içeriklerinin prodüksiyon bütçeleri, üretim modelleri ve ticari potansiyelleri arasındaki farklılıklar göz ardı edilmektedir.

SEYAP olarak vazgeçilmez kabul ettiğimiz "kültürel çeşitliliğin" sürdürülebilmesi ve bu ekonomik kriz ortamında endüstrimizin daha sağlıklı işleyebilmesi için farklı bir yaklaşıma ihtiyaç bulunduğunu düşünmekteyiz. Sektörün tüm bileşenlerinin adil şartlar altında faaliyet gösterebileceği, üretim yapabileceği ve rekabet edebileceği bütünlükçü endüstriyel bir stratejiye ihtiyaç bulunmaktadır. Sosyal medya üzerinden ücretlerle ilgili açıklama yapmak yerine sektördeki tam paydaşların bir araya gelerek istişarede bulunduğu, karşılıklı talep ve isteklerini konuşabildikleri bir endüstriyel diyalog platformunun oluşturulması gerekmektedir.
Sinema endüstrisi başta Türkiye olmak üzere dünyada pandeminin de etkisiyle finansman miktarı ve çeşitliliği açısından ciddi bir darboğaza girmiştir. Bu gelişmelere bağlı olarak da üretim ve dağıtım zincirinde daha önce görülmemiş bir değişim yaşanmaktadır. Böylesi bir dönem ancak tam paydaşların iş birliğiyle ve sorumluluk almasıyla oluşacak bir ortak akılla atlatılabilir.


Bu metin Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği olarak böyle bir endüstriyel diyalog platformunun oluşturulmasına her türlü katkıyı sunacağımıza dair açık bir beyan niteliğindedir."